Ska vi bry oss?

Det är Thanksgiving på torsdag tror jag. Och efter middagen ska man däsa och pösa framför tv:n, amerikansk fotboll gissar jag. Dagen efter heter Black Friday, varför vet jag inte. Men då ska man shoppa som en dåre, helst få färdigt alla julklappsinköp med dagens rabatter, och säkert köpa ny vintergarderob till hela familjen.

Jag har ätit Thanksgiving en gång hos släktingar. Johan väste nåt på svenska till mig om att det inte smakar så mycket, och det gjorde det inte heller. Förutom kalkon har man stuffing, fast inte inne i fågeln. Potatismos, sås hör till, cranberries blir lingonsylt. Nybakade frallor eller kanelbullar (jag vet! Bullar är inte frallor!!), nåt skumt med jello, och så gröna bönor tror jag. Och till efterrätt verkar de flesta äta pumpapaj men många gillar pecanpaj.

Jag skulle tycka det var kul att göra sin egen variant av en tavksägelsemiddag. Helstekt kyckling, potatismos, sås, gröna bönor, lingonsylt. Paj till efterrätt. Jo, visst.

Men jag ville ju också göra en julmustprovarkväll med många idéer från Pinterest. Men det är som det brukar. Ni är alla hjärtligt välkomna, men det blir tyvärr ingen fest.

12 kommentarer:

Sara sa...

Jag skulle vilja ställa till med gåsamiddag! Gås är godare än kalkon, tycker jag. Och sås och gelé förstås, och brysselkål och haricots verts. Och sågspånspudding efteråt, det är så himla gott men inget vi har haft på åratal eftersom det ju är så mycket bröd och sött. Det här med lchf är en trist vana!
Och mitt table scape skulle bestå av mat. Gåsen som centre piece, inget blomfjams!
Klockan är bara halv nio, men oj vad hungrig jag blev. Finns det äppelpajsdelivery tro?

Anja Olergård sa...

Sågspånspudding får jag nog googla på. Enda associationen jag gör är till barkbröd...

Sara sa...

Tror det kallas skånsk äppelkaka. Man steker ströbröd, varvar med äppelmos, strör på hackad mandel och gräddar tills det får färg. Och så ska det vara kokt vaniljsås med vispgrädde i. Löjligt gott, eller är det barndomsminnena som smakar?

Anja Olergård sa...

Sån gjorde mamma ofta när jag var barn! Men med gammalt bröd, som hon rev antar jag, och utan mandel. Mmm, det var gott, och lyxigt, för det var vardagsäppelkaka!

Monnah sa...

Så gott med stuffing! Det äter jag en gång om året, men det är typ det jag fyller min tallrik med då. :) Och jag håller med om att Thanksgiving kan gå över i shoppinghysteri där damerna här jämför sina julklappsdealar som om de vore junkies. Själv har jag fixat de flesta julklapparna redan. Det blir inte många, men de som delas ut är välmenta. Sonen har betackat sig från några alls, men jag sa att även om han inte tänker köpa några så måste han låta sin mamma ge eftersom det tillhör mina glädjor. Jag lovar att inte gå överstyr, utan jag ska vara vettig och smart. ;)

modren sa...

Den vardagsefterrätten kallar vi sandstorm. God och enkel. Vi hade alltid hemgjort äppelmos...
Men bilden var inte snäll att publicera på en fastedag.
Jag dreglar.
modren

AL sa...

I år har jag glädjen att njuta av att bli bjuden på Thanksgiving middag! Imagine that! Jag behöver inte stå vid grytorna, bara njuuuta.

AL sa...

Desserten låter som det på norska kallas tilslørte bondepiker, man kan också rosta havregryn istællt før mandel.

Beslöjade bondpigor eller sågspånspudding, lært barn har visst inte bara många utan också vördigt olika namn. Julmustprovning ja, men sen på hösten kan vi væl laga varsin variant av denna också och se om de i Skpne, borås eller Oslo har bæsta versionen.

Sara sa...

Ja, sågspånstestning!
Har hört att somliga har kavring i, men det måste väl ändå vara helt fel?

Anja Olergård sa...

Jag kan tänka mig en hint av kavring, men inte mycket. Å, vad roligt!!!

AL sa...

Tror kavringen måste med før att det ska bli ett fullværdigt test. Spænnade grejer!

modren sa...

Kavringen är helt nödvändig.
modren