Bara lite petnoga

Jag har ju fått novembers inläggstemautmaningar från bloggen Onekligen, som jag hittade via Monnah. Flera av titlarna har börjat med Hepp.

Men då måste jag få säga en sak. Och det får jag ju, på min egen blogg, såvida det inte outar en när eller kär.

Och det heter faktiskt häpp, med ä. På Wikipedia står att hepp är en variant, men googlar man på båda stavningarna så är det på häpp man får upp när ordet använts i text, hepp ledde till HEP och andra snarlika ord som helt klart inte var en alternativ stavning på häpp.

Jag har visserligen inte slagit upp ordet i saol. Borde jag ju egentligen, när jag nu har deras app och allt. Men det räckte med google och wiki för mig. Har ju instinktivt skrivit häpp i mina inlägg, fast originalet sa hepp. Denna enda vokal satte igång mina idéer om saker. Som att man måste stava rätt. (Och resten av min litania är inte riktad åt nån person, Onekligen eller nån annan. Om man inte gärna tar åt sig, vill säga. Det är inte förbjudet.)

Jag blir bara lite sur när folk stavar fel. Det finns ju stavningskontroll och saol. Vad mer behöver man?! Ännu mer putt blir jag när folk som verkar (vilja) ha språket som yrke behandlar det som jag skulle behandla danska, om jag var tvungen att skriva på det.

Att använda språket som yrke men inte ha pejl på stavning eller grammatik är lite som att vara frisör i hemmagjord, hemsk frisyr. Alltså att ens barn klippt potta på en ungefär. Ditt varumärke är förstört redan innan du har öppnat munnen/tangentbordet/saxen.

Ja, vi har väl alla våra fixa idéer. När jag skulle skriva magisteruppsats var jag sugen på att jämföra de fixa idéer Austen lät clownerna i sina romaner ha, och se om de sa nåt samhällskritiskt eller bara var tacksamma driftkuckur. Emma Woodhouses pappa t ex var ju nervös för att äta ägg, det är kanske inte så samhällskritiskt med ägg (men ropa du ägg och bacon och lchf i fel skog så får du veta att du lever) utan snarare att det inte var hans egna, att han inte litade på andra att göra rätt osv. Som jag minns det, alltså. Det är ju väldigt lättöversatt till xenofobi.

Kanske vore trevligt att köra igenom alla Austen nästa år!! Det var många år sen.

Och åt den som har sett stavfel i den här bloggen, vilket torde vara alla icke-blinda svenskar över tio års ålder, ber jag formellt om ursäkt. Jag har mani på att stava rätt, men jag har också en högst litterärt handikappande åkomma som heter hjärntrötthet. Jag ser, hör, fattar, minns, tänker inte saker så bra som förr. Och om det inte var hjärnan, så var det telefonen, som tycker om att ändra. Jag tror att jag alltid läser igenom allt, men jag minns ju t ex inte ifall jag nyss tänkte göra det eller nyss gjorde det. Ibland är man också bara för trött för att bry sig. Mucho sorry!

12 kommentarer:

modren sa...

Vi är petnoga på olika sätt bara. Stavningsmanin är en familjesjukdom, medan vi inte är så petnoga med städningen. Jag får fysiskt ont i kroppen när folk leder psalmsången fel i kyrkan medan andra obekymrat sjunger vidare. Ibland tycker jag att det vore en gåva att inte kunna höra när folk sjunger falskt till exempel.
Vi mår alla bättre om vi inte är så petiga och har sånt kontrollbehov.
Men hur gör man?
modren

Sara sa...

Emmas pappa kanske inte är ett samhällsfenomen just ur äggsynpunkt, men mig säger hans karaktär något om the idle rich och att förvalta sitt pund?

Monnah sa...

Men nu skrev du ju fel rubrik! Du skulle ju ha skrivit "Ibland retar det mig att..." :)

Jag har samma problem, men jag trodde inte ens att häpp var ett ord, så jag bemödade mig inte ens om att googla eller försöka stava med ä. Så okunnig är jag. Men jag vet att man kan skriva både bebis och bäbis och tycker nog att ett sådant ord som häpp faktiskt skulle kunna bli rätt även med vokalen e. Men det är bara mina fem ören.

Monnah sa...

Och så verkar jag ha något slags hangup på ens. Peace.

Sara sa...

Och min autocorrect gjorde om "nog" till "mig".
E furresten stockholmare, så Hepp låter helt naturligt! Oavsett stavning!

AL sa...

Men häpp skrevs det alltid i serietidningar, aldrig hepp. Kan det ha varit 91 Karlsson eller Knasen som häppade sig genom kasernlivet? Eller Åsa Nisse? det var før övrigt sommarstugeblaskor med minst 7 år på nacken redan då, før 20 år sedan, så det kan mycket väl ha pågått en stavningsevolution sedan dess.

Sara sa...

De var inga stockholmare.

Anja Olergård sa...

Häpp med ä är faktiskt mest känt för att Olof Palme sa att utrikespolitiken minsann inte var häpp häpp. Och han var väl stockholmare! Fast för minst 30 år sen.

Sara sa...

Inte för att tala illa om de döda, men Palme var väl ändå inget sanningsvittne?

Anja Olergård sa...

Han sa ju bara ordet, stavade det inte, men de som transkriberat hans tydligen rätt kända citat skrev alla häpp.

Sara sa...

Ja jag säger inte emot om stavningen. Vill bara påpeka det.

Anonym sa...

Detta är mitt vittnesbörd om det goda arbetet av en man som hjälpte me..My heter Tracy Adams, och jag basera i Kanada. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 2 års äktenskap, min man lämnade mig med våra tre barn. Jag kände mig som mitt liv var på väg att sluta, och föll sönder. Tack vare en spell caster som heter Dr John som jag träffade på nätet. På ena trogen dag, som jag surfar via internet, jag söker efter en bra spell caster som kan lösa mina problem. Jag kom över serie vittnesmål om denna spell caster. Vissa människor vittnade om att han förde deras Ex älskare tillbaka, en del vittnade om att han åter livmoder, en del vittnade om att han kan kasta en spell för att stoppa skilsmässa och så vidare. Det fanns en viss vittnesmål jag såg, det var om en kvinna som heter nåd, hon vittnade om hur Dr John tog tillbaka henne Ex älskare i mindre än 72 timmar och i slutet av hennes vittnesmål hon gav Dr John e-postadress. Efter att ha läst alla dessa, beslutade jag att ge Dr John ett försök. Jag kontaktade honom med hans via e-postadress och förklarade mitt problem för honom. På bara 2 dagar, min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem, och vi är ännu gladare än tidigare. Dr John är verkligen en begåvad och begåvad man och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom han är en underbar dr ... Om du har ett problem och du letar efter en verklig och genuin spell caster att lösa detta problem för dig. Prova Dr John idag, kan han vara svaret på ditt problem. Här är hans kontakt: templesolutions@yahoo.com Tack än en gång Dr John. Kontakta honom för följande:

(1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
(2) Om du alltid har mardrömmar.
(3) Du vill främjas på ditt kontor.
(4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) [Du vill vara rik.
(7) Du vill knyta din make / maka att bli din för evigt.
(8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(9) Om du vill stoppa din skilsmässa
10) Hjälp föra människor ut ur fängelset
(11) Förbindelse Spells
(12) Miracle Spells
(13) Skönhets Spells
(14) PROFETIA CHARM
(15) Sevärdhet Spells
(16) Onda Eye Spells
(17) Kissing Stava
(18) Ta bort Sjuk Spells
(19) VAL vinnande trollformler
(20) FRAMGÅNG tentor besvärjelser
(21) Charm för att få vem som älskar dig.
Kontakta honom idag på: templesolutions@yahoo.com

templesolutions@yahoo.com