För lite, för sent

När åttaåriga Yara mördades gick kommunen ut med att rektorn, Johan Johansson, inte hade följt regelverket och stängdes av från sitt arbete. Detta hände inte nyligen. Men enligt Expressen idag så säger hustrun att avstängningen och uthängningen i media orsakade en djup depression hos hennes man. Han var med om en svår singelolycka och blev skadad för livet, och ligger, som jag förstod det, fortfarande på sjukhus med hjärnskador. Det stod inte rakt ut i artikeln att han hade velat skada sig själv, eller rentav ta livet av sig, så jag vill inte säga nåt mer om det. Frun har försökt återställa sin mans heder och få kommunen att be om ursäkt, och när jag läste om detta i Expressen för några timmar sen ville kommunen inte säga att de gjort något fel. Alldeles nyss var det dock annat ljud i skällan och de bad om ursäkt. Riktlinjerna hade ändrats efter att rektorn fick sluta, vilket gör att det låter som om rektorn visst gjort rätt och inte var den skyldige till Yaras mord.

Hela historien är absolut förfärlig.

Och jag tycker så synd om rektorn, hans fru och barn, och alla som var inblandade i saken och sitter med facit i hand och känner skuld för att de inte räddade flickan. Vare sig de hade kunnat det eller inte.

Och som lök på laxen krävs det en artikel i Expressen för att en hjärnskadad rektor ska få en ursäkt för att han blev felaktigt anklagad i media.

Undrar hur många oförrätter som begås varje dag och som inte når medias slumpmässiga ljus.

4 kommentarer:

Sara sa...

Det var som när Saltsjöbanan körde in i huset här nedanför och Veolia eller vilka det nu var skyllde på städerskan och sade att hon stulit tåget. Och pressen hängde på. Och så småningom vände pressen kappan efter vinden och Veolia med.
Så fort det händer nåt behövs en syndabock!

Anja Olergård sa...

Ja, usch, stackars henne! Men där kom i alla fall dementin inom rimlig tid och inte som en tvåradars notis gömd bland ingenting tre månader senare. Men var det alldeles nära dig eller?

Förresten såg jag att du har 18 grader. Jag har frusit som en hund idag och det står 23,3 här i sovrummet. Önskar dig verkligen lite mindre självdrag i livet. Å, förlåt, nu delar jag information som nån annan ägde. Förlåt!

Sara sa...

Det var inte så känslig info direkt, lovar att återkomma när vi har hemliga temperaturer här hemma så du slipper blamera dig!

Åter till allvaret: tidningarnas roll är lite dubbel: om de inte jagar på så blir det inga utredningar. Makthavare och ansvariga behöver lite eld i baken! Men journalisterna borde ju samtidigt veta att de inte har med medievana människor att göra. Om någon chef är redo att sänka en anställd (rektor eller städerska) så beror det sannolikt på att de försöker undvika skuld själva och inte har hunnit tänka. Och då kanske rubriken lika gärna kunde bli "Stressad tjänsteman ivrig att förekomma utredning" istället för "Rektor brast i ansvar".

Sara sa...

Det var förresten precis nerför backen, två-tre hundra meter. Jag var ner o kollade och fotograferade lite senare på förmiddagen.