Häpp! Det här tycker jag alla bör läsa.

Först kommer jag faktiskt att tänka på Bibeln. Och kanske inte bara läsa, utan fundera över vad de många berättelserna blir när de appliceras på vår tid. Jo Nesbös senaste bok Sonen bygger löst på Bibeln, han var i Babel för inte länge sen och berättade om den. Den heter Sonen med referens till Jesus som frälsare, som tar på sig andras straff. Det är nämligen mannens roll i undre världen, att åka fast och sitta av folks straff. Så oerhört långt från grundidén med Jesus, men vad precis samma ändå! Nu i veckan har jag och Mikael läst Daniel och där har vi ju två av de mest kända berättelserna, brinnande ugnen och lejongropen. Jag sa till Mikael att jag känner mig som ett barn när jag hör dem, det var ju sånt jag blev fostrad på, och jag känner den barnatro jag hade när jag hör berättelserna. De födde den tron när jag var barn. Men Mikael har inte hört dem hemma så utan "sterilt berättade" i skolan. Och han ser dem mer som en vuxen gör. För mig är de som en väg där nån har kört 1000 gånger. Man tittar sig inte omkring, vet redan, känner vägen, hjulspåren osv. Så jag ska försöka tänka på danielberättelserna i ett modernare perspektiv och vad motsvarigheten hade varit idag, ur en vuxens synvinkel.

Vi läser tillsammans, Mikael och jag. Han läser högt, jag gör det nån gång i undantagsfall, när han är somnolent och vi har glömt det, då läser jag för att det ska bli av. Egentligen är det för jobbigt att läsa högt, men å andra sidan fattar jag inte alltid så mycket när han läser heller. Kanske därför bloggen känns så viktig för mig -- här har jag tankar, som går så pass långsamt att jag själv, oftast i alla fall, hänger med i dem. Whatever.

Fast jag opponerar mig lite mot ämnet. Vadå alla borde läsa. Maos lilla röda eller? Nej, det finns verkligen ingen bok som alla borde läsa. Hur skulle jag ens kunna börja att säga nåt som ni "borde" läsa. Jag kan bara säga vad jag har tyckt om och inte, och rekommendera vissa böcker till vissa personer som gillar viss sorts litteratur.

Och att jag tog upp Bibeln här är för att jag tror att den kommer rätt nära nåt som ganska många skulle kunna ha nytta och glädje av. Men också för att jag inte läser så mycket annat, även om jag önskar mig det, hett och innerligt.

Inga kommentarer: