Skulle du helst?

Skulle du helst vilja veta när du ska dö eller hur?

Jag tror när. Så att man kan förbereda sig, hinna göra det där viktiga som man kallar sin bucket list. Visserligen kan man ju dö i en utdragen process på flera år, så jag skulle nog inte vänta med allt tills dagen innan.

Det har ju varit mycket död i mitt liv på sistone känns det som. För några år sen blev en vän till Ellen som jag också kände sjuk, nåt med sköldkörteln. Hon hann knappt berätta det förrän det kom fram att det var cancer och sen dog hon innan vi ens hade hunnit skicka internationella blommor. De kom fram till hennes anhöriga istället.

Så visst kan det ta en månad att gå från frisk till död. Det kan också vara sjuk-frisk-sjuk-frisk-sjuk-sjuk-död. Mer så var det med min kusin. Rob å andra sidan dog på en minut, och så kan det ju också gå. Thads mamma dog i 40-årsåldern i sömnen av ett sprucket blodkärl i hjärnan. Det kan gå till hur som helst. Men om jag får reda på att jag dör vid 85 års ålder så räknar jag med att det går till på ett visst sätt. Om jag skulle få reda på att jag dör 2018 så skulle jag hantera morgondagen väldigt annorlunda!

Jag vet att jag har ställt just den frågan förut, men hur orkar man leva livet så glupskt att varje dag vore som den sista? När måste man vila en stund, i mysbyxor framför värdelösa tv-program?

1 kommentar:

modren sa...

Skulle inte vilja veta och tror det är meningen så. Undantag om jag får t ex cancer, då vill jag veta ungefär hur lång tid jag har kvar, om det går att säga. Och jag vill inte ha en massa jobbiga behandlingar som förlänger livet med några månader.
Och det är trist att det finns så många värdelösa teveprogram. Jag tittar på Fixer's Upper (jätteroligt) i 4:an, Jamies halvtimmesmåltider och Escape to the Continent i 8:an, oftast Masterchef USA, men har så svårt för Gordon Ramseys oförskämdheter. Deltagarna är så otroligt duktiga.
Det är härlig fart och fläkt över Jamies matlagning, även om det som han gör på 30 minuter skulle ta mig det dubbla. Det enda jag är trött på är hur lite han varierar sin kryddning: a little olive oil, koriander (även stjälkarna), chili, vitlöksklyftor, you just bash dem, fresh ginger, citrongräs, a little more olive oil. Till varenda maträtt.
modren