Årets chock

De har ändrat nåt som har med datum för bilbesiktning att göra och jag såg reklam på tv där de sa att man skulle kolla vilket datum man ska besikta bilen. Jag blev alldeles till mig för att de sa fel i tv, eller rättare sagt till och med skrev ut det fel.

Och idag sa Mikael nåt om bromsarna och jag sa det där som jag inte fattade från reklamen, om det var nåt nytt med datumen, men kunde såklart inte låta bli att förfäras över att de skrivit besikta.

Då säger Mikael att han vet, att han har sagt besiktIGa hela livet men att han slog upp det och besikta är rätt! Det var ju fullkomligt OMÖJLIGT för mig att ta in och jag slog upp SAOL på plattan fort som ögat. Skrev besikt och höll andan. Överst stod BESIKTA. Och alla dess former, som "ska besiktas" och allsköns VIDRIGHETER. Har det gått så utför med mänskligheten att folks felsägningar kommer in i SAOL så fort att en medelålders dam med språkkänsla inte ens märker det?

2 kommentarer:

Sara sa...

Å nej, och här har jag gått och dömt ut alla obildade besiktare som om det inte funnes någon morgondag!
Och BAM! Det är fortfarande obildat. Ett sätt att sålla agnarna från vetet. Och vi är vetet, självklart, vi älskar ju vårt gluten. Nästan så att vi (pluralis majestatis) kan kalla oss jordens bröd. Eller pasta.

Hur som helst så såg jag en sån där rolig sak på fb om språkbesserwissrar, ska se om jag kan skicka den till dig.

modren sa...

Men den här gamla tanten visste att det numera heter besikta. Det var nog minst tio år sen jag lärde mig det.
modren, följer med