Diabeteskakor?

Dagens sjukvårdslektion:

Det finns två typer av diabetes, typ 1 och typ 2. De är rätt olika.

Typ 1 får man ofta i barndomen/ungdomen. Mikael var jättesen och fick det i 20-årsåldern. Man har inte gjort något för att få det och kan inte förhindra att man får det på något vis.

Typ 2 får man (vanligtvis) när man är äldre, och ofta för att man har levt ett osunt liv, är överviktig och inte rör sig.

Vid typ 1 producerar kroppen inget insulin alls. Allt måste komma från sprutor. Det vill säga, man måste ha insulin även om man inte äter något, eftersom kroppen släpper ut socker (?) från cellerna dygnet runt. Man tar alltså å ena sidan ett 24-timmarsinsulin. När man äter nåt måste man å andra sidan ta mer insulin, och när man motionerar gör man av med mer insulin än vanligt. Detta måste man hålla reda på och ta med i beräkningen när man tar insulinspruta. En riktig matte- och minnesuppgift.

Vid typ 2 producerar kroppen fortfarande (ofta eller alltid?) insulin och man behandlar i första hand genom kost/motion, och i andra hand med piller. Vid den här sortens diabetes är det oerhört viktigt att man äter lågkolhydratskost, och många med typ 2 blir t o m friska av t ex LCHF-kost. Det som höjer blodsockret fort, så kallade snabba kolhydrater, är typ 2-diabetetesens fiende nummer ett. Och egentligen friska människors också...

Vid typ 1 kan man äta vad man vill, som vanliga människor. Socker och kolhydrater är lika onyttigt som för gemene man, men inte mer onyttigt. Även om man bara äter ett salladsblad och en morot behöver man insulin för den metabola processen. En typ 2 kan klara sig utan medicin om de äter ett salladsblad och en morot.

Jag vet rätt mycket om typ 1, och i praktiken känner jag väl igen Mikaels sätt att reagera på högt och lågt socker. Detta är dock inte samma för alla människor.

Typ 2 vet jag väldigt väldigt lite om.

Men eftersom Mikael bara kan fläska på med några fler enheter insulin i sprutan -- inte om utan när han äter kakor -- har jag inga särskilda, nyttiga recept. Han äter samma gamla onyttiga mat som alla andra gottegrisar. Sorry.

2 kommentarer:

AL/Scandinavian Christmas sa...

visste inte att han hade typ 2. synd. det hade varit underbart med nyttiga kakor! äta snask utan att behöva träna mer.


no such thing as a free lunch håller fortfarande alltså.

AL/Scandinavian Christmas sa...

typ 1 menade jag såklart