Protestera eller visa vägen?

Det var nån programvinjett på TV (alternativt ett program som höll på medan M zappade under reklamen på sitt eget) med två killar, homosexuella. De betedde sig så löjligt att jag sa: Tror de att de hjälper gayrörelsen så där? Mikael trodde inte att det var gayrörelsen de tänkte på, utan mest på att själva vara med i TV och bli kändisar. Sen pratade vi en stund om olika rörelser. Vad har vi som individer för ansvar för att stödja rörelser vi tror på, och när förstör man en god sak genom att bara såra och ställa till bråk?

Det blev en bra stunds diskuterande, men vi kom inte fram till något vettigt. Jag tänkte i alla fall på Sanne, som alltid vänder porrtidningar bakåfram i tidningshyllorna. Det är en vettig sorts protest tycker jag -- man gör något aktivt för att visa sin ståndpunkt, utan att skada eller peka ut någon särskild individ.

Men jag har tänkt på den här frågan idag: Borde vi engagera oss mer, protestera mer, eller vara större exempel på våra egna normer? Hur gör man t ex något aktivt för att visa att man ogillar rasism?

Inga kommentarer: