Sjuk eller sjukskriven

Aftonbladets Olsson Olsén har slitit hårt för att genustvätta Aftonbladet som arbetsplats sedan #metoo. Nu meddelas att hon behöver vara sjukskriven ett tag.

Jag önskar inte henne specifikt någon olycka, men jag önskar innerligt att hon skulle bli bemött som så många andra sjuka (varav jag bara känner till ett gäng med ME, så min insyn är ingalunda bred), med andra ord med ifrågasättande, misstro och borttagen försörjning. Att man behöver vila upp sig efter en pressande jobbsituation är ingen sjukdom, ingen rättighet att bli försörjd av staten. Inte för att jag tror att hennes ekonomi står och faller med några tusenlappar från fk.

Han sjukvårdsminister Gabriel Wikström har väl förresten varit sjukskriven länge. Ska han inte bli utsatt för samma som alla andra, dvs arbetsträning och jobbsök mot hela arbetsmarknadens normalt förekommande arbeten? Det kanske är hans arbete som gör honom sjuk och då ska han byta arbete, inte vara på betald ledighet från det som gör honom sjuk. --Jag säger inte att det är lätt att hitta balansen mellan försäkring och försämring.

Men är inte hela landet på väg mot en kollektiv utmattning? Vem orkar jobba, ha barn, laga mat, vabba, träna, besöka föräldrarna på hemmet, gå på utvecklingssamtal och lönesamtal, ha middagsbjudningar, shoppa och ha baksmälla? Och visa allt i sociala medier. Så här kan vi inte ha det. Alla borde få vara sjukskrivna och ha en Rut. Med barnen på dagis, för annars är det ju ingen vila. Faktiskt.

Inga kommentarer: