Bäst i världen!

Inatt gjorde jag allt för att somna så tidigt som möjligt eftersom jag hade ett vård besök kl 13.00. Tyvärr har jag väldigt många års erfarenhet av att inte kunna somna och dessutom vakna och inte kunna somna om, att jag har stenhård koll på alla parametrar. Om jag går och lägger mig för tidigt, eller, det spelaringen roll när jag lägger mig i sängen, med lägga mig"menar jag släcka och försöka somna". Och om jag gör det för tidigt, hur trött jag än är, så vaknar jag efter för få timmar Och måste ta mer inslmningsmexiciner för att få sova några timmar till. Det är inte hela världen för mig personligen, men det är väldigt dåligt att behöva ta dubbla doser sömnmediciner. För om jag går och lägger mig några timmar senare sover jag oftast mina nödvändiga 10h. Jag har givetvis försökt ändra på det här genom att sätta klocka och vakna en kvart tidigare så att jag ska kunna lägga mig en kvart tidigare, men den långa historien är att det inte låter sig göras. Problemet är inte bara fysiologiskt, numera har jag skaffat mig många sömnrädalor, men det är så pass fysiologiskt att de vanliga sömn-kbt-råden faktiskt inte funkar. Främs för att en normal kropp hämtar ikapp sitt missade sömnbehov nästa natt genom att öka andelen djupsömn, så att man på så sätt blir piggare ön vanligt på färre timmar. Om jag sover för lite en natt sover jag tvärtom ännu sämre nästa natt. Och jag har redan för lite djipsömn även om precis alla parametrar är optimala. Så jag har inte lyckats lösa det här problemet på annat sätt än att sova så mycket det går, när jag kan det. Och min dygnsrytm normaliserades med 3 timmar när jag fick åtgärdat min d-vitaminbrist och det gjorde stor skillnad. Men jag är, lång historia blev ändå lång, oerhört beroende av min sömn. Jag blir mycket sjukare av att sova 8 timmar (en natt är illa nog, men för jämnan skulle vara tortyr), och på samma sätt blir jag motsvarande bättre om jag istället sover 12 timmar. Det gör jag nästan aldrig, förmodligen eftersom inga sömnpiller varar så länge.

Så in att la jag mig lite för tidigt, men tänkte att jag måste försöka med tanke på tiden idag. Som förresten vårdpersonen blev ombedd att ha tidigast 15.00, men vad jag förstår bara ignorerade. En annan historia. Och vid nio vaknade jag, klarvaknade. Gick upp och skulle räkna ut vad jag kunde försöka ta för ppiller när Mikael säger att åt:n är sjuk. Visserligen vill jag inte ha nåns magsjuka om det var det, men jag har redan väntat i tre påmander på den här tiden. Hjälpmedelscentralen har dessutom vårdgaranti på 20 dagar, så de där ytterligare två månaderna vet jag inte vart de tog vägen, grrr. Men då behöver jag inte fundera på vad jag ska ta, för jag behöver inte gå upp kvart i 12, så jag tog en halv dos stilnoct och en halv dos melatonin och somnade bra på det, sösmånknglm. Och jag för ju alltid anteckningar över sömnmedel, sömn tider, shmptlm, aktiviteter osv. Och dagen var alltså sådan:
*Sömn. Avbruten, 7h plus 3h45. Dvs bara 45 min mer än vanligt.
*Ork. Jag låter er gissa. Jag har idag bytt våra påslakan, letat fram min försvunna Josh Groban-julcd, tappat en glasdalahöst och böjt mig ner efter bitarna plus dammsugit (vi har fått en sån där käck Electrolux som är lätt och sladdlös och som jag orkar dra ett par tag med om det krksar, av en kvinna i kyrkan) upp på glasplatsen, tagit bort diverse sommarluftsfläkt och bokhög i sovrumsfönstret och satt dit adventsljusstake och julstjärna och den fina Josef å Maria i tyg som ni kan få se nu, bytt glödlampor istaken tills jag kom på vilket som var sönder, men bara hängt upp julstjärnan. Den ska sitta på utsidan av mörkläggningsgardinen men måste byta lampa i den och det är så struligt att böja isär de där metallpiggarna, så vi får se hur det går. Ja, och så har jag städat i och på mitt nattduksbord, sorterat och lagt undan böcker, torkat med fuktig trasa och allt. Och sen lagat middag. Och pratade med Charlotte som kom för att hämta med Vanns. I vanliga fall är jag död av att ha rest mig ur soffan och pratar högst tio ord. Idag var det ingen ändå på nåt!
*Värk. På tre månader, som min hälsodagbok just nå går tillbaka till, har jag haft 2 av 2 i huvudvärk alla dagar utom en när jag hade 1. Och 2+ har jag haft mer än en handfull gånger. Jag tror också att jag tagit smärtmedicin specifikt för huvudet varje dag under samma period, kanske med undantag av 3-4 dagar. Idag skrev jag 0 på huvudvärk. Tog givetvis inga piller heller. Mina ben känns som efter vilken dag som helst, dvs mjölksyretunga, men såhär blir det om jag går och hämtar posten, sitter på en stol eller går ut till bilen. Detta gör inte mer ont än mina små aktiviteter brukar göra och då har jag tryckt in en veckas aktiviteter på en eftermiddag.

Eftersom jag många gånger sovit 10h45 men inte har mått så här bra dvs pigg och smärtfri på kanske 5-8 år så är det ju nåt som måste analyseras. Det enda jag kan komma på är att jag sov hela natten på insomningstabletter. Den andra sjoket på 3h45 var nog bättre kvalitet på, pga nytillsatta sömnmedel, än vad jag brukar ha i slutet av sömnperioden när det mesta håller på att lämna kroppen. Problemet är att det inte är ett rimligt alternativ att ta sömnpiller två gånger per natt. Eller jo, kanske, om jag bara tar en halv dos varje gång? Ska träffa min le-doktor Ulla i övermorgln. För tänk om det här gick att återupprepa? Laga enkel middag varje dag, vilken lyx! Och kunna byta lakan ibland, våra luktar alltid zoo. Och orka projekt hemma som Sälja på tradera. Orka träffa familj, vänner, min man på dejt. Jag ville gärna se Mordet på Orientexpressen men har inte orkat. Läsa böcker kanske?

Jag är helt hög på vad min egen hjärna fantiserar ut. Att klä på sig är inte en grej man behöver räkna som aktivitet och därmed räkna bort nåt annat. Tänk om jag kunde ta en komettur ibland, luktapå naturen, posta ett brev! Börja ha kort och frimärken hemma! Lyssna på mig! Även om jag bara går ner från sängbunden 23h45 tillbaka till 23h30 så blev jag glad. Men idag känns det som om jag var uppe två timmar! Kanske mer för jag räknade inte ens påklädningstidenoch såna varjecagsgrejer som mat som aktiviteter, så kanske hade jag 2 1/2 h uppe ur sängen idag, med lite sittpauser.

Jag kan mycket väl tänka mig att landa där. Att ha 20 sov- och vilatimmar och 4 att sitta upp och göra saker, det låter så fantastiskt att jag kunde ha vunnit hela världen! Frisk? Jag skulle jubla för 4 timmars lågmäld, ointellektuell aktivitet i hemmet.

Imorgon firar jag och hjertevennen 10 år som par. Jag kommer ihåg var jag stod när han först kysste mig. Jag gick och höll hans hand i Linköping, dit vi åkt för en Real Group-konsert. Splendid evening! Åt också pepparbiff men hålla handen var det coolaste. Och hans läppar på samma adress som mina. Det var början på en vetenskapligt grundlig oskuleringsundersökning. Tack för kärleken, tack för Mikael!

3 kommentarer:

Sara sa...

Vilken dag, vad härligt att du fick en sån och hoppas du hittat ett framgångsrecept. Man blir så lycklig när man fått en sån.Dammsuga till och med, du är galen!

Monnah sa...

Oj, vad mycket bra på en gång! Grattis och kram och lycka till. Och hoppas att jag för en gångs skull kan få till den här kommentaren.

modren sa...

Enntligän! Än sånn bra ok gla raport.
Men du borde nog ta och läsa igenom innan du skickar.:-)
shmptim kan jag kanske gissa, men sösmånkuglm?
Själv surar jag för att jag borde motionera p g a varningen "nästan diabetes", men jag har så ont under trampdynorna, och nu också under tårna (fortfarande säker på att det är fibro?), och hisklig ischias, så hur motionerar man då?
Får väl hålla mig till korsordsmotion som vanligt.
modren, gläds med dej