ME i SvD, artikel 3

Tredje gången gillt, måste man säga nu. Dagens tredje artikel om ME i serien i SvD var jättebra och korrekt. Tyvärr bakom betalvägg, men jag ska köpa mig en prenumeration som tack för två fantastiska artiklar. Rubriceringen är dock bristfällig, för att inte säga felaktig, men när allt annat är bra så får vi bara svälja det och bara glada.

Dagens artikel tar upp forskning i USA och gör mig hoppfull. Det är dels så många saker som bevisligen är fel, även om det inte är många saker som kan bevisas på en kvart när man är hos läkaren, vilket är vad FK vill ha. Men alla dessa felfunktioner måste gå att reda ut och finna dem som är orsak.

Ett av de mest intressanta forskningsresultaten är följande, beskrivet med brasklapp både för minnet och förståndet: Celler från ME-sjuka som läggs i friskt serum/plasma börjar fungera normalt. Friska celler som läggs i ME-sjuks serum/plasma blir sjuka. Sjuka betyder i det här fallet funktionsodugliga. Alltså verkar det finnas nåt i ME-sjukas blod som styr att cellerna inte kan fungera som de ska. Funktionsodugligheten tror jag är syreupptagningsförmåga bland annat.

Hur som helst, en jättebra artikel och det kan behövas för att väga upp för den igår.

Inga kommentarer: