Nobelmenyn

Här är Nobelmenyn 2017 – tre lyxiga rätter

Här är årets Nobelmeny – och en detalj sticker ut: Det vegetariska.

Helt passande för prinsessan Sofia, säger Expressens Karin Lennmor.

– De flesta är skeptiska till en vegetarisk förrätt, säger kocken bakom menyn.

 Vid årets Nobelmiddag bjuds gästerna som alltid på en lyxmiddag av rang. Kocken bakom menyn Tom Sjöstedt, som bland annat driver restaurangen Lilla Ego i centrala Stockholm. Sjöstedt har bland annat utsetts till Årets kock och har vunnit guld i kock-VM tillsammans med svenska kocklandslaget.

För desserten står hovkonditorn Daniel Roos.

Men Nobelmenyn är något alldeles extra – och här är den.

Förrätten

Till förrätt bjuds gästerna på pressad och torkad jordärtskocka, serverad med kålrabbi smaksatt med ingefära och lättrostad kålbuljong.

Huvudrätten

Huvudrätten sen: Krispig lammsadel, potatisterrin med Svedjanost, gulbeta, saltbakad selleri, äppelsallad och lammsky kryddad med rosmarin.

Efterrätten

Och givetvis följer en efterrätt med. Där serveras frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och citrontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng.

Vinmenyn

Vinmenyn består av tre olika viner. Ett mousserande, Taittinger Brut Réserve. Ett rött, Domini la Cartoixa Formiga de Vellut 2014. Och ett vitt, Viña Errazuriz Late Harvest sauvignon blanc 2016.

Kocken om speciella detaljen

Bland de oväntade detaljerna i menyn finns förrätten – som är vegetarisk.

– Det var inte svårt att få igenom, kanske, men de flesta är skeptiska till en vegetarisk förrätt. Då hade vi kunnat ge vika för det och blandat in något animaliskt. Men nu är alla jättenöjda hittills. Jag är personligen riktigt nöjd, sätter vi det här kan det inte bli något annat än succé, säger kocken Tom Sjöstedt i Expressen TV:s Nobelsändning.

__________________

Min egen kommentar om menyn efter att ha sett ett inslag om förrättens olika komponenter är bara WOW! Förrätten bestod av kanske 15 delar. Det var färger, former, texturer, mjukt och hårt. Jag skulle verkligen önska mig att få äta en sån middag nån gång.

Jag hade gärna hittat riktiga bilder på maten. Det lilla jag såg om hur man satte ihop förrätten var helt makalöst.

--Här har jag hittat några bilder på maten. Man får inte fota på middagen men jag är glad att några smygfotat i alla fall.

Konditor Daniel Ross och kock Tom Sjöstedt står för middagen.

2 kommentarer:

modren sa...

Jag tittade inte lång stund på nobel, men tillräckligt för att inte kunna undgå två spektakulära (för att uttrycka det snällt) klädslar: Alice Bah Kunke och hon Babel med röda blommor och genomskinlig klänning. Tycker deras klänningar ropar med full hals: Se på mig! Här är jag, nobels huvudperson! Titta mer på mig, bara på mig!
För övrigt anser jag att efterrätten slog allt jag sett. Kocken hade tillverkat 200 gjutformar till bergsmodellen eller vad det nu var. Ofattbart.
modren

Anja Olergård sa...

I agree. Det är lite ofint att som gäst överglänsa alla och göra sig till snackis. Men jag har inte bloggat om det än, det kommer snart klänningsåsikter!