Upp å ner

Efter en fantastisk artikel i SvD igår om Karin Alvtegen och hennes ME, finns idag en katastrofal artikel om sjukdomen som blandar ihop fakta om ME med teorier om utbrändhet. Det var längesen jag såg sån kvalificerad sammanblandning.

Min i så många fall idol Dr Annika Dahlqvist har skrivit ett par meningars kommentar till artikeln på sin blogg och som gör mig ledsen och bekymrad. Hon frågar sig om sjukdomen är reell. Det är en osedvanligt oinsatt fråga, men inte en särskilt konstig replik efter artikeln. Jag vet att duktiga och kunniga medlemmar från rme har arbetat tillsammans med journalisten hela hösten och att vederbörande intervjuat både svenska och amerikanska specialister, och ändå blir artikeln ett sånt sammelsurium av felaktigheter. Kunskapsnivån om ME är bevisligen fortfarande mycket låg både i vården och hos allmänheten och inte minst Försäkringskassan. Detta är mitt svar till lchf-läkaren:

Du gav två alternativ (epidemi eller modediagnos) men inte det rätta, att ME/CFS länge varit underdiagnosticerat och fortfarande är det. Men tack vare två landstingsanslutna kliniker i Stockholm har patienter från hela landet fått diagnos. Prevalenssiffror säger att det borde finnas 40 000 ME-patienter i Sverige men endast ett fåtal har rätt diagnos. Och sjukdomen ME handlar inte om att vara outsägligt trött, det är en svårt handikappande multisystemsjukdom med immunologiska, neurologiska och kognitiva symtom. Däremot, pga långvarig underfinansiering forskningsmässigt, har man ingen biomarkör men det finns många abnomalier hos patienterna, dock inget enkelt bevis som doktorn kan upptäcka på en kvart på vårdcentralen. Objektiva fynd saknas dock också vid t ex migrän, depression osv, så brist på objektiva fynd betyder inte att sjukdomen är hittepå. Både diabetes och MS har kallats hysteri tills forskningen kom ikapp. Ovanstående artikel blandar dock friskt ihop ME/CFS, som förr kallades kroniskt trötthetssyndrom (G93.3 under neurologiska sjukdomar), med utmattningssyndrom (F dvs psykiatrisk sjukdom). Om FK lägger ME ihop med utmattnings- och stressjukdom följer man varken WHO:s klassifikation eller klinisk och vetenskaplig kunskap om sjukdomen. Läs hellre artikeln från igår om författaren Karin Alvtegen, som berättar korrekt om hur hon är drabbad av ME/CFS. Att det är en reell sjukdom står klart för alla som är det minsta insatta. Den som ännu inte är insatt kan åtgärda det hos t ex National Institutes of Health eller WHO, eller 1177.se.

Inga kommentarer: