Synd om?

Jag tyckte ju inte så synd om studenterna som inte får åka flak. Tyckte inte det var så märkvärdigt i sammanhanget. Alla offrar saker i coronatider. Mikael har inte klippt sig på evigheter. Skojar bara. 

Men nu har Vårdförbundet sagt (här) att en flyttad semestervecka ska vara värd 30 000:-. Alltså, de har rätt till fyra veckor i rad men nu kanske de bara får tre pga coronan och då ska den flyttade semesteäveckan ge 30 000:- i kassan.

Vilka andra yrkesgrupper får en månadslön för att flytta en semestervecka? Inte avstå utan flytta? Och tre veckors semester istället för fyra under en pandemi tycker jag låter rätt rimligt. Om de hade blivit av med veckan, visst, men inte för att flytta den. De skriver i uppropet att följden blir att fackets medlemmar får "i många fall liten eller ingen ledighet tillsammans med familj och vänner." Hur kan 3v istället för 4 leda till liten eller ingen semester med familj för många? Det skulle vara om personen skulle vara tre veckor ensam på Mallis och den enda veckan hen skulle tillbringa med barnen "tog" regionen. 

De säger sig vara så högutbildade, men tre år på högskola är inte jättemärkvärdigt tycker jag. Det är ju inte teknisk fysik de läst. Jag klankar inte ner på deras yrke, men det verkar ha stigit dem åt huvudet att de har en avgörande roll i coronapandemin.

För jag har träffat sjuksköterskor som jag inte hade vågat lita på med mitt liv eller min medicin, som inte kan uttala vanliga prover, som blir sur på mig när jag har en gammaldags säng på sjukhuset och inte fattar hur man höjer eller sänker ryggen. Som blir buttra när jag ber om mat som inlagd och allt jag fått på 24h är en påse dropp för fem timmar sen. Som sniper, fnyser och gör alla fel jag läst om i förväg inför behandlingen. Som bemöter mig som att jag är mindre värd för att jag är tjock och har ME. (Jo, det gör de!)

Sen finns det andra som är underbara människor.

Men alla väljer sina yrken på samma grunder som man väljer sin man, dvs att fördelarna är viktiga för en och nackdelarna något man kan överse med. Man har valt vården som yrke, med fördelarna och nackdelarna det innebär. Så 30 000:- för att flytta en veckas semester under rådande världsvid pandemi är superdumt. Skulle studenterna också fått det, de missar ju en av livets höjdpunkter? Eller folk som blir av med jobbet, eller får så lite i intäkt att de inte kan ge familjen mat? Män som gråter på nätterna när inte frun ser? Vilka andra viktiga yrkesgrupper ska få en månadslön? Det är inte som att sjuksköterskor är de enda som sliter och är pressade nu. 

Och när de räknade upp saker i artikeln som är jobbigt för sköterskorna nu så nämnde de såklart den tunga och otympliga utrustningen och långa dagar. Men på allvar så nämner de som försvårande omständigheter att man får arbeta på en avdelning där man inte känner sina kolleger eller patienterna. Kom och hjälp mig! 30 000:- för att man inte känner kollegerna? Lipsillar.

P.S. Detta gäller bara sura, oempatiska och ointelligenta sjuksystrar. De snälla och som gör allt i sin makt för att utöva sitt yrke med stolthet, kunskap och omtanke, de behöver inte ta åt sig.

Inga kommentarer: