KUL om ME!!!!!!

Jag har inte läst artikeln (https://mecfsresearchreview.me/2019/04/25/something-in-the-blood/?fbclid=IwAR3WDIaV4Dm_xYKQ6pZ0oU6tv45AW_GM2SgZT4BFx-EgA53f_LIMDJOsrj8) 
men jag har förstått vad forskningen går ut på.

Fyra oberoende forskargrupper har hittat samma fel vid ME, och jag beskriver det bäst såhär: om man tar friska celler och lägger dem i en ME-sjuks plasma så blir de sjuka. Jag tror att de mäter det genom att injicera salt i cellen (?) och som stressar den och mäter nån funktion då. Men det intressanta är också att om man å andra sidan tar me-sjukas celler och lägger dem i frisk plasma så reagerar cellerna som de friska. Dvs man kan bota ME-celler på samma gång som man kan göra friska celler ME-sjuka. Detta påverkar både celler och mitokondrier men det fattar jag inte hur. Jag har ju haft som en personlig teori ett autoimmint angrepp på mitokondrierna, men då skulle man kanske dö. Men fyra har hittat samma och det fungerar bägge vägarna. Jag är så glad. Det var goda och trevliga nyheter att få en jobbig vecka när tre ME-sjuka tagit livet av sig, och allt från Facebook till Aftonbladet har varit smockfullt av förståsigpåare som hävdar det ena värre än det andra på samma gång som jag försöker smälta tre döda på en vecka.

Men nu hoppas jag igen. Tänkte härom dagen att jag kanske ska börja planera mitt 30-årsjubileum redan nu, fem år går fortare än man tror. Men nu tänker jag hoppas att jag är frisk då och är med Mikael på Sicilien, med Sofie på Liseberg, med Ellen på Bali, med Rebecka i London, syr med Katrin, i fjällen med barn och barnbarn, i USA med alla syskon och syskonbarn, går i ny kör, har bokklubb, läser en bok i veckan, lagar mat, bakar, tvättar som om det inte vore jobbigt, går i kyrkan, skriver böcker, jobbar med nåt om jag inte bara ska skriva, kanske gå lite skrivarutbildning först för att värma upp, ja ni vet. Orkar både äta mat hos mamma och pappa och prata efteråt och orkar bjuda hem dem och andra som gäster. Förutom barnen och de allra närmaste i min familj har vi väl haft gäster max 5 gånger på 10 år. Tänk att ha vänner! Tänk att kunna bjuda hem folk och soffan är inte upptagen av att jag ligger i den!!!!!

Allt för några celler i plasma. Ett nytt liv.

1 kommentar:

Nilla sa...

Härligt med positiva nyheter gällande forskningen. Nu kanske det äntligen händer :-)