Corona i Italien

Min syster har bott i Milano i nästan tre år och har sin bästa vän Samantha där. Nu rapporterar svt: "Fram till i fredags hade Italien upptäckt tre smittade personer. Men bara under helgen kunde 150 nya fall bekräftas. Antalet döda var på måndagen uppe i fem personer och över 200 smittade." Det är mest i norra Italien där hon bor.

De säger att många får inte värre symptom än en förkylning. Men att gå från 3 smittade till över 200 på tre dagar och dessutom fem döda tycker jag låter värre än en förkylning. Jag läste nån annanstans att av de drygt 200 smittade ligger ett 40-tal på intensiven. Det är nästan var fjärde smittad.

SöS gick till stabsläge i helgen, en vanlig helg som inte ens var lönehelg. Vad händer om vi plötsligt behöver 40 intensivvårdsplatser?

Jag såg också hemska, hemska siffror på hur många administratörer/chefer det finns i vården. Fler än det finns läkare! Jag har också läst att det går en administratör på varje sjukhussäng. När ska alla extra och onödiga chefer sparkas och vårdpersonal anställas? Det här är ju helt ohållbart. Vården ska inte vara politikers sätt att tacka gamla kompisar med ett chefsjobb.

Det blir så verkligt när jag hör om att de stänger saker, avlysst mässor osv i Italien och håller orter i karantän. Vilket innebär att alla står i kö i mataffären för att köpa toapapper. Men om ett område är satt i karantän får man röra sig fritt inne i området, men man får inte ha kontakt med nån utanför. Fast har man inte Corona och det finns smittspridare i området vill man ju inte röra sig i området och toalettpappersbalen verkar som en bra idé.

Jag är normalt sett inte rädd för influensan, för jag blir aldrig sjuk. Mitt immunförsvar är helt sjukt, fast åt det hållet att jag inte blivit smittad med nåt på 10-15 år. En magsjuka är enda undantaget. Men de säger ju att ingen har immunitet mot Corona så därför blir det en större grej. Jag vet att jag pratade om självmord förut men jag vill verkligen inte dö! Jag vill verkligen inte heller bli sjuk och vill absolut inte behöva läggas in på sjukhus, som lär vara överfullt och helt utan förmåga att anpassa för ME. Jag är mer rädd för sjukhuset än för Corona.

Men en norsk me-sjuk hade legat inne och sa att de tagit jättebra hand om henne. En annan hade varit på ett annat ställe än vården, minnet sviker mig, och de hade inte himlat med ögonen åt nåt av förslagen på anpassning hon bad om. Så det kan hända. Fast vi är långt från att Corona är en risk i Sverige. Men jag tar ju ut både glädje och nervositet i förskott.

Inga kommentarer: