Älskar? Älskar inte?

Jag älskar Pinterest. Älskar att fantisera om allt möjligt från att renovera en husvagn till frisyrer till brödrecept till Italienresor och drottningbilder. Jag har en anslagstavla som heter Love, men som jag funderar på om jag ska kalla Love and Marriage istället.

Jag tror att det finns nån amerikanske kristen äktenskapsrörelse som går ut på att man ska förlåta allt och stötta sin man, så är man en god hustru. Jag har säkert fattat det fel, för jag är nog lite mer feminist än jag tror och vissa av de värsta underdåniga förslagen blir jag lite provocerad av. Visst, man kan inte påverka den andre och kan bara styra sig själv. Och man ska inte hemfalla åt respektlöst beteende även om ens partner gör det. Man kan och bör sätta ner foten utan att kalla sin man för gris. Men några av sakerna får mig ändå att tänka att allt är kvinnans jobb, allt, dvs relationen. Mannen försörjer familjen och du som hustru måste älska honom, se bra ut när han kommer hem efter en tuff dag, skämma bort honom med hans favoriträtter, vara redo för sex och dessutom hålla vikten ideal. Ja, jag är ju inte nådig nu. Men jo, "allt" är kvinnans uppgift, om mannen inser att det också är hans uppgift till 100%. För om man ritar två punkter en bit ifrån varandra på ett papper, säg 1 dm ifrån varandra, och sen ritar två streck på 5 cm från vardera punkten, så kanske de träffas i mitten. Men om de går åt olika håll och bara ger 50%, så kommer de aldrig att mötas i mitten. Det är bara när bägge är villiga att ge 100% som man kan garantera att punkterna kan hitta varandra. Och det är därför man inte kan tala om att man bara har ansvar för 50%.

Dessutom har man ju som människa rätt att ha en dålig dag, att få dåliga nyheter, att mista ett jobb och vara orolig, att en förälder dör eller barn blir sjukt. Och att man inte orkar vara käck just den dagen. Och då får den andra personen bära hela bördan, och det är ok. En dag, en månad, ett år. Kärleken är evig. Eller som Sarah Dawn Finer sjöng till Daniel och Victoria:
För att jag älskar dig, så som du är
Och jag vill ge dig allting jag har
Låt mig få bära dig när du är svag
För du betyder allting för mig

Så, visst, jag gör allt för dig.

Men när man får tips på 15 saker som man kan sms:a till sin man, då tycker jag det är lite läskigt. Som att ett köpt kort med en dikt i är finare än ens egna ord. Jag vet inte ens om jag har rätt att vara irriterad, eftersom jag tydligen tyckte det var ok att använda orden ur Kärleksvisan ovan.

Men jag menar inte att spy galla över det här ämnet. Det är när det blir överdrivet som jag blir allergisk. Jag tål viss romantik och så, men det finns ju gränser! :-) Att kopiera sms från Pinterest är definitivt utanför gränsen.

Men bara för det så ska jag nu skicka ett sms till min man som jag komponerar helt på egen hand. Det tycker jag är ett bra tips.

2 kommentarer:

Harriet Klarin sa...

Tror jag begriper vad du menar.
Inget av våra barn har nånsin skrivit till mig:
Mor, lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen!
Jag skulle inte bli rörd utan snarare fnissig.
Så du hör vem du fått det ifrån.
modren, neither stirred nor shaken
maybe störd?

Anja Olergård sa...

Fast det är ju dagsens sanning att ingen är som du :-) Du är en blandning av charleston och kalsongdansen. Såna finns det inte många av.
Dotren, också lite störd.