Skugga

I sommarens första bibliotekshög fanns en roman av Karin Alvtegen som jag inte minns vad den heter. Alla hennes romaner heter ju nåt på S, som Skuld, Saknad, Skam, Svek. Fick slå upp på hennes hemsida vilken bok jag hade läst och det var Svek. Jag tyckte den var rätt intressant, och tänkte prova på en till. Den här gången hann jag bara rafsa med mig tre böcker i farten, och en av dem var alltså Skugga. Såhär står det om den på hennes hemsida:

Nobelpristagaren Axel Ragnerfeldt har allt han någonsin kunnat drömma om. Älskad, beundrad och högaktad för sina böcker kan han se tillbaka på ett långt liv kantat av framgång och respekt. Han är arbetarsonen som tack vare sin flit och sina uppoffrande föräldrar blev en nationalikon för hela det svenska folket, en man vars ryktbarhet skulle bli så stor att ingen i hans närhet kunnat undgå att påverkas av den. Men vägen till framgång är sällan rak och giganter kastar ofta djupa skuggor. När en ensam åldring avlider sätts ett ödesdigert händelseförlopp igång, och uppgifter om en långt mörkare historia än den ljusa framgångssagan börjar sippra fram. En historia som rymmer fasansfulla hemligheter, svek, lögner och död.

Det var såklart en intressant bakgrund till själva historien det här att huvudpersonerna var författare, så jag läste den med stort intresse. Och på hemsidan ovan läste jag att författaren, som är brorsbarnbarn till Astrid Lindgren, hade börjat fundera i stil med: Tänk om en nationalklenod (som ju hennes Astrid är) egentligen har en mörk historia, kanske är fejk?

Och för att vara en psykologisk thriller var det lite för lite ös, men psykologisk var den allt, och spännande utan att precis få upp hjärtfrekvensen. Man började tänka istället för att nödvändigtvis vända blad superfort för att "se vem som var mördaren". En annorlunda och intressant bok, denna också. Inte min favorit, men variatio delectat, eller variation förnöjer. Trevlig läsning efter Harry Bosch, som också var trevlig läsning, men på ett annat sätt.

Nu blir det en riktig klassiker: Desmond Bagleys Missvisning. Jag kan inte garantera att jag inte redan har läst den. Men då får jag släpas till bibblan för att låna fler, och det är ett kärt besvär!

Inga kommentarer: