Burkaförbud i Frankrike


Foto: Scanpix, lånad på SvD

Nu ska jag tycka igen. Jag kan förstå om en förskollärare inte kan bära burka. Jag kan också förstå att man försöker forcera fram mera jämlikhet för de kvinnor som bär burka mot sin vilja.

Men för de kvinnor som uppriktigt bär burka av starka, personliga och religiösa skäl, oavsett vad andra tycker (t ex eventuella äkta män), tycker jag det är förfärligt. Om jag förhindrades och förbjöds att göra något jag helhjärtat tror på, skulle jag bli oerhört ledsen och faktiskt också kränkt. Vi har faktiskt religionsfrihet, både i Frankrike och här.

Frågan är om man kan erbjuda vissa religionsfrihet men inte andra. Det är inte så lätt. De som gör rätt får fortsätta göra det, men inte de som gör fel. Jag tycker ju verkligen inte att folk ska få bryta mot lagen och ha klasar av unga kvinnor till fruar, men jag tycker att folk ska få ha burka. Skadar det nån? Bägge faller under religionsfriheten. Som sagt, det är inte så lätt.

1 kommentar:

Viffslan sa...

Hej Anja, hur ser du på Rastafari där andligt bruk av cannabis ingår i religionsutövningen? Svåret att utöva sin religion i västvärlden, det kryllar av rastafarifober bakom varje buske. Om marijuana är farligt är det ju bara för användaren och det är också något man har valt själv.

Jag är själv mot ett förbud, men har svårt att ställa mig på barrikaderna för att ett annat land väljer att tvinga några tusen extremt konservativa människor in i moderniteten.