Brand och väder

Brand. Det råder eldningsförbud i Stockholm. Säkert på andra platser i Sverige också med tanke på rekordvädret. Eldningsförbud betyder att man inte får grilla, inte heller på engångsgrillar eller på iordningställda grillplatser, i naturen. På sin egen tomt får man grilla, även om brandförsvaret avråder även från det.

Tidningen Mitt i rapporterar: Mellan 17 maj och 21 juni rådde eldningsförbud i hela Stockholms län. Under samma period – plus första veckorna i maj – ryckte räddningstjänsten ut på över 700 skog- och markbränder. En stor ökning jämfört med fjolåret och belastningen har varit hög på personalen i länets tre räddningstjänster.

Enligt samma artikel ryckte räddningstjänsten ut 60 gånger i helgen som var. Vad kostar detta samhället? Om brandförsvaret slapp släcka grillbränder kunde de kanske få bättre bukt med stora skogsbränder så folk slapp bli hemlösa och evakuera. Jag har ju ibland lite ovettiga politiska åsikter, men jag tycker att det ska vara kännbart att ignorera eldningsförbud. Böter på mycket pengar. Money talks, och pengarna skulle gå direkt till brandförsvarets verksamhet. Så funkar det ju inte, men det borde.

Södertörns brandförsvarsförbund har producerat en film om eldningsförbudet med en liten pojke som förklarar vad det betyder: "Man får inte grilla i skogen. Får inte det alls!" Jag älskar videon men tyvärr kan jag inte hitta den på sbdd:s hemsida. Däremot finns den på Södertörns brandförsvarsförbunds sida på Facebook. Här är killen. Och ja, han talar inte mer rent än att han behöver textas :-)


Väder. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer. Det gjorde de för ett par dagar sen men det gäller fortfarande. Vad är en klass 2-varning (när det gäller värme)? Här kan man läsa:

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

1177 skriver följande om vädret ur ett hälsoperspektiv:

Goda råd i värmen
Du som är ung och frisk klarar sommarvärmen bra om du dricker vatten och skyddar din hud mot solen. För dig som är äldre, är sjuk och för barn är det extra viktigt med vätska och starkt solskydd.

Råd vid värmebölja
Var uppmärksam på temperaturen. Risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd. Drick mer än vanligt, vänta inte på törstkänsla. Undvik söta drycker eftersom de fungerar uttorkande. Ät gärna mat som innehåller mycket vätska, till exempel grönsaker och frukt. Någon extra skiva saltgurka eller annan lätt saltad mat kan vara bra att äta för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt. Undvik att dricka alkohol. Alkohol ökar risken för vätskebrist och påverkar nervsystemet så att det kan vara svårt att upptäcka tidiga symtom på värmepåverkan. Försök att ordna en sval miljö. Vistas i bostadens svalaste rum. Sov gärna i källarrum. Vädra på natten när det är svalt och stäng ute värmen på dagen genom att dra för fönster med gardiner eller persienner. Sätt upp en termometer inomhus, gärna i alla rum. Inomhustemperaturen kan skilja sig åt med flera grader i olika rum. Är temperaturen över 25 grader i rummet där du vistas bör du flytta till en svalare plats. Svalka kroppen. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i bomull eller linne är svalare än åtsittande kläder i syntetmaterial. Minska fysisk aktivitet. Undvik fysisk ansträngning dygnet runt.

Motverka uttorkning
Äldre personer, personer med vissa sjukdomar och små barn har sämre förmåga att reglera sin kroppsvärme. De behöver därför dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot solen, för att inte bli uttorkade eller drabbas av värmeslag.

Om du har ett litet eller sjukt barn behöver du se till att barnet dricker eftersom hen inte alltid känner törst eller kan släcka törsten på egen hand. Är du äldre är ett tips att hälla upp en kanna vatten som du dricker flera gånger under dagen, för att säkerställa att du får i dig tillräcklig med vätska.

Några tecken på uttorkning är muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel och minskade urinmängder. Barn som får i sig för lite vätska kissar mindre, är slött och är torr på läpparna och i munnen.

Skydd mot solen
Genom att skydda dig eller ditt barn mot solen minskar du inte bara risken för uttorkning utan ökar också möjligheten att bibehålla en lämplig kroppstemperatur. Undvik att vara ute när solen skiner som starkast timmarna före och efter lunch. Skydda hud och huvud mot solen med solskyddsmedel, solhatt, tunna kläder och skugga.

Några tecken på värmeslag är en kroppstemperatur över 40 grader, huvudvärk, illamående och kräkningar, synstörningar, yrsel, snabb puls och rödflammig torr hud.

Du kan behöva kontakta vården
Vissa läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan behöva justeras vid värmebölja. Har du funderingar om din medicinering kan du kontakta din hälsocentral för råd.

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna dig yr eller onormalt trött kan det också betyda att din hälsa är påverkad.

Får du sådana besvär i samband med en värmebölja ska du kontakta din hälsocentral eller ringa 1177 Vårdguiden för råd. Om du misstänker att du själv eller någon annan har fått värmeslag ska du ringa 112.

Vad är värmebölja?
I Sverige är värmeböljor ganska ovanliga jämfört med Sydeuropa. Vi är anpassade till ett kallt klimat vilket innebär att det som betecknas som normal värme i andra länder kan upplevas som besvärande varmt här.

Värmebölja används vanligen som ett ganska vagt begrepp för en längre period med ovanligt varma förhållanden för en aktuell plats. I Sverige definierar SMHI värmebölja som ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25°C minst fem dagar i sträck”. I framtiden kan värmeböljor i Sverige inträffa betydligt oftare jämfört med idag.

----------
På ett personligt plan, som det brukar vara på den här bloggen, har jag upplevt onormal trötthet i sommar. Jag ligger ner i sängen större delen av dygnet, eller i soffan, och det har inte varit 25° varken inom- eller utomhus på en månad. Jag är i normala fall så trött att jag har svårt att orka sitta ute, det är inte vila utan ansträngning. Och jag orkar inte heller i normala fall duscha, även det är en ansträngning, så jag har färre sätt än friska att reglera kroppstemperaturen. Dessutom är onormal och fluktuerande kroppstemperatur ett ME-symptom. Jag brukar ju klaga så mycket men den här värmen har inte varit lätt att hantera. I maj ansökte vi om solfilm på fönstren, som ska minska värmen inomhus. Kommunen läste inte ansökan innan personen gick på semester. Mikael har försökt nå dem i två veckor och idag har ansvarig handläggare sagt att vi får ett preliminärt godkännande. Dock måste solfirman göra en offert som kommunen ska ta ställning till, och killen på solfirman går på semester på måndag. Mikael ska fota och mäta fönster imorgon och så har killen lovat att räkna på saken innan han går på ledighet. Det är lite typiskt att kommunen har tagit 7 veckor på sig, om jag minns det rätt, men solfirman får en dag på sig. (Därför är det dåligt för Sverige att staten ska styra saker, för när det inte är ens egna pengar så rinner det så otäcka mängder mellan fingrarna!) Hur som helst, jag ser verkligen fram emot att få det ett par grader svalare. Vi kommer nog ändå inte ner under 25 med förhållandena som råder nu, och jag tror inte vi kan göra något åt det, men just nu tackar jag ja till vad som helst. Fläkten låter ju som ett tröskverk och jag hade både öronproppar och hörselkåpor på mig i eftermiddag. Har vaknat för tidigt på nätterna kanske 1/3 av dagarna och så går det åt extra sömnpiller plus att 6+4h är sämre sömn än 10h. Värmen tar, både på nätterna och på dagarna. Jag dör inte, men har varit extra trött och har fördubblat mitt vätskeintag vissa dagar. När det har varit som värst har jag bara med nöd och näppe orkat stå upp för att ta mina piller och sitta upp i soffan när jag äter middag. Har bara ätit mat en gång om dagen, orkar inte göra kvällsmat utan dricker bara då.

Men en positiv sak är att man inte behöver öka på semester. Det är varmare här än vid Medelhavet. Och om man duschar så behöver man inte använda sin energi till att torka sig, på en minut är man fläktad torr. Och för all del, om ni låter håret självtorka så kyler det skallen i säkert 20 minuter! Jag glömmer alltid att ta en kall och blöt handduk med mig till sovrummet, jag ska försöka komma ihåg det ikväll.

Borstade förresten tänderna just efter intag av en lakritsbit, som jag hade glömt av, och blev livrädd av svart vatten ur munnen. Det är inte lätt att tänka långsamt.

Och apropå ingenting så fick jag ett fint och snällt och underbart kort i posten idag, tack till AL! Dock var det daterat den 3 feb. Man ska inte skicka nåt viktigt med posten, helt klart! Tror de samarbetar med vår kommun.


2 kommentarer:

modren sa...

Svetten rinner.
Skogen brinner.
Hettan vinner.
Minnet försvinner.
Svalka jag ej finner.
Till toan - om jag hinner!
modren, uttorkad poet

Anja Olergård sa...

Underbar dikt!

Självmorden ökar, olyckorna ökar, folks humör är åt skogen. Det sa SvD. Förutom att fågelungarna brinner upp i bona.