Ebola

Ebola är dödligt och oerhört smittsamt. Är det nån som inte vet det?

Så kommer en kvinna in på arbetsförmedlingen i Berlin, mår dåligt och svimmar, och säger sen att hon nyss varit i Västafrika och träffat personer med ebola. Detta säger Aftonbladet.

Kvinnan förs till sjukhus, i karantän, och arbetsförmedlingen stängs. Med folk inne.

Ifall kvinnan har ebola, hur länge har hon smittat? Hela jetplanet på väg hem, 300 personer? Mannen i grönsaksvagnen vid snabbköpet? Snabbköpskassörskan? Kunderna?

Jag vet för lite om hur ebola smittar, men när två läkare använder skyddsdräkter och andningsmasker och ändå blir smittade och får flygas hem, ensamma i ett specialbyggt plan, då fattar man att detta är superdupersmittsamt. Man borde t ex inte få resa på semester till de eboladrabbade länderna. Så tycker jag. Ingen skrämselpropaganda mot utlänningar, verkligen inte!!!, utan bara lite sunt förnuft.

Jag går inte och är personligt rädd för ebola, men om folk börjar uppföra sig som kvinnan, då kan sjukdomen komma till Europa snabbare än nån hinner säga svininfluensaepidemi.

5 kommentarer:

Sara sa...

Ebola smittar genom direktkontakt med ffa kroppsvätskor. Så att så länge du inte är begravningsentrepenör eller torkar spyor på arbetsförmedlingen är det nog lugnt. Och UD eller vilka det nu var avråder från resor till de drabbade länderna, förutom vissa provinser.

Monnah sa...

Jag tror också det är okej. Det är så lätt att skrämmas upp av både det ena och det andra och ibland tror jag faktiskt att det gör mer oreda än fixar till något! Ingen fara, Anja. Må ebolan rinna ut i jorden i Västafrika utan att någon annan där heller behöver dö.

AL sa...

SvD hade en jättebra kort faktaartikel om myterna kring Ebola. Det är till exempel inte luftburet, och med behandling tror jag dödligheten låg på 60% eller nåt, och en pandemi kommer det inte bli. Där menades det att det är synen på sjuka och döda och tillgänglighet till vård som avgjorde spridning lokalt osv. Bra artikel, sök och läs om du är orolig.

AL sa...

Ebola som egennamn skrev jag. Förvisso, det låter det ju som. Flora, Viola, Ebola.

Anja Olergård sa...

Nej, jag är inte rädd, för varken ebola eller aids. Men jag upprörs lite när folk inte aktar sig för att inte sprida det. Men jag ska leta efter den där faktaartikeln. Skulle tro att jag har rätt mycket fel i det jag tror om ebola.