Svårt

Jag har sovit sämre än vanligt länge, och har gått upp i dos på mina sömnmedel för att sömnen inte ska drabbas. Det blir nämligen värre sömn om min ME blir värre, och om min ME blir värre blir min sömn värre.

Dessutom har jag haft migrän 2 dagar av 3 i över två månader. Jag både sover dåligt om jag har migrän, och som biverkning av sumatriptan som är min migränmedicin. Om jag försöker undvika att ta en triptan, eftersom man kan få medicininducerad huvudvärk om man tar för många, och tar en treo istället, så får jag problem med sömnen av koffeinet. Jag försöker att inte ta den senare än 20.00. Men vid åtta har jag oftast inte fått migrän än. Vid åtta har jag bara varit vaken några timmar. Och jag vill inte ta treo för säkerhets skull, för magens skull. Jag har dessutom treo comp med kodein i, men den kan man inte ta ihop med ldn, som jag verkligen försöker ge en ordentlig chans. Men har man för mycket ont kan man inte sova i alla fall. Kodein blir man ju lätt beroende av. Jag har tagit 10 på 63 dagar, och det låter inte så mycket, men då har jag ju tagit vanliga treo också, plus triptaner, Alvedon och celebra (nsaid). Så det blir mer mediciner än när man bara plockar ur en enda ur statistiken.

Men som sagt, har jag migrän kan jag inte sova, har jag sovit för lite får jag migrän. När jag inte sover blir min ME värre, och när man ME blir värre sover jag sämre.

Och så mitt uppe i detta kaos ska jag prova ut två nya mediciner, samt minska på mina smärtstillande, samt gå ner i dos på mina sömnpiller. Och inte vakna för tidigt för att det är för varmt, då startar jag också hela kalabalik från början.

Aktivitet leder ofta till bättre sömn, det föreslog sömnöverläkaren på uppsala när jag sovit där i två nätter. Problemet med det är att om jag gör för mycket får jag övertrasseringssymptom. Ikväll har jag feber. Vet inte om det var att jag åkte i bil utan nackkudde, fick sol på mig i några minuter, eller badade i ytterligare några minuter. Minuter, inte timmar. Så får jag feber av min dagsakrivitet som var meningen att göra mig tröttare, så sover jag istället ännu sämre pga att kroppen är så i olag. Den reaktionen är ett av fyra kardinalsymptom vid ME (jag minns att det var nån amerikan som sa det, möjligtvis dr Petersen), och jag har inte hört om nån annan sjukdom som har det så.

Nu har jag farligt ont i nacken, beroende på både bilresan med glömd nackkudde, och att jag höll upp huvudet under 20 bröstsimtag, dock med vila emellan. Och eftersom vi har 30 grader här inne vill jag inte gärna lägga en mikrad vetevärmare på nacken, trots att det är precis vad musklerna behöver.

Jag får offra mig. Och jag klarar mig inte utan en Alvedon.

Nu har jag lagt mig. Och glömde både bort att ta Alvedon och värma vetelängden, och jag tror inte jag orkar gå upp igen.

Fläktljudet gör mig galen. Så jag mååååååste gå upp.

2 kommentarer:

Sara sa...

Har du provat att ta LDN när du vaknar? Då är det rätt många timmar kvar tills migränen börjar och ändå fler timmar sen du tog kodeinet. Visserligen inte kul att vara vaken med avstängt vahetere måbrahormon, men det kanske funkar?

Anja Olergård sa...

Just det, det måste ju vara bara sex timmar emellan. Making a mental note. Ska se om AO har tid med ett uppföljningssamtal när det gått ett år.