Askungens skor

Askungen är flickan som får sova vid spisen och historien om henne och skon är drygt 2000 år gammal. En grek skrev historien århundradet f Kr och i Kina hade man en egen variant på 800-talet. Charles Perrault var alltså inte först med Gåsmors sagor, ej heller bröderna Grimm.

Men om vi för in sagoprinsessan i 2000-talet, så känner jag att det är lite jobbigt att välja skor åt nån som sover vid spisen. Jag önskar henne ett bättre öde (så skönt att vi har facit!!). Men tyvärr passar dessa träskor bra för ändamålet. Robusta för slavgöra, men ändå rätt feminina eftersom styvfamiljen var lite rädda för henne. Hennes inneboende godhet och kvinnlighet vinner ju prinsen, och de egenskaperna har hon haft hela tiden, även om styvmamma och systrarna försökt trycka ner henne.

Men sen när hon träffar prinsen, då har mössen sytt hennes klänning, alternativt en gudmorsfe. Hon ser gudomlig ut, men tappar skon. Den här ser ut att kunna tappas lätt när det springs i slottstrappor vid midnatt. Den är också smäcker till en liten fot, och precis rätt dress code för en bal med prinsen.

Dock känns det riktigt bra att veta att hon lärt sig gå i dem tills dess att hon gifter sig med prinsen.

2 kommentarer:

Sara sa...

Ok, välgenomtänkt och Brå. Men nu då: Nancy Drew?

Mireille sa...

Perfekta askungeskor : )