Mera om Dan Brown, icke av mig dock

Jag skäms lite:

The wave of sniping from the chattering commentators says more about them than the book in question. They did the same to JKR and Meyers. It's as if they take their stand point against Dan Brown precisely because he is so popular. If they loath what the common man likes, it sets them apart. It makes them cleverer, better...

Good old fashioned snobbery. Don't you just love it.

Källa: Strictly Writing

2 kommentarer:

Stina sa...

Så sant.

Rob & Ellen sa...

Problemet är väl snarare att folk blandar ihop åsikter om att något är bra/dåligt med åsikter om man själv tycker om ngt eller inte. Få människor har auktoritet eller förmåga att bedöma hur "bra" något är, speciellt av de kreativa konsterna som varken "kan" vara rätt eller fel, men i slutändan spelar det ingen roll vad som är bra/dåligt - Britney Spears ÄR inte så fantastiskt musikaliskt begåvad som t ex Rigmor Gustavsson, men visst 17 är hon betydligt mer framgångsrik.

Därför spelar det - krasst nog - bara roll om folk är beredda att betala för en viss vara eller tjänst. Och även om DB inte behöver anses vara ett litterärt geni, skriver han så att folk vill läsa - och betala för - hans böcker.

Så länge folk tjafsar om något är bra eller dåligt kan man hålla på i evigheter. Men om man istället lägger fokus på att var och en har rätt att tycka om eller inte tycka om något, kan det öppna upp för diskussioner som inte går ut på vem som har rätt och vem som har fel, utan att man respekterar varandras åsikter (för alla har rätt till olika åsikter).

Samma sak med politik och religion; det är svårt att "bevisa" för någon annan vad som är rätt eller fel, man kommer längre på att uttrycka sin egen personliga åsikt och respektera andras rättighet att disagree. Därför brukar jag sällan yttra mig i dylika diskussioner på jobbet och annat; jag är lyckligare så och betvivlar att någon är ledsnare för att de inte får höra vilket parti jag röstar på och varför.

För att avsluta denna onödigt långa harang tänkte jag bara berätta att jag tycker att Dan Brown kör med litterära fuskknep för att få folk att vilja läsa hans böcker - sanningen är att de inte är så "intelligenta" ur litterär synpunkt som t ex vissa Nobelpristagare. Men visst har jag läst alla hans böcker - och kommer att läsa den senaste också - för att de nonetheless är redigt underhållande. Det är inte många Nobelpristagares böcker jag har läst i mina dar...