Middagsbild

Jag har fått lite nippran på Carl Larsson på sistone. Hittar så många fina bilder på Pinterest!  Det finns verkligen mycket mer av honom än de där 8-10 mest kända verken och som känns lite för mycket som planscher numera. Den här har jag t ex fastnat för. En sån vacker ögonblicksbild! Och lampan i mitten blir jag glad över, såna betyder barndom. Jag har tyvärr inte nåt mer konstkritiskt att säga mer än att jag blir glad av den.

Däremot diskuterade jag och Mikael det där med ögonblicksbild igår. Jag minns tiden när man gick över frön att köpa rullar med 2e foton till 36, och att det kändes så lycklig och att 36 bilder var en hel semester. Idag hinner en medelmåttig influencer ta bra mycket mer än 36 foton redan före lunch. Och deras ögonblicksbilder är absolut inte spontana ögonblick utan noga stylade, photoshoppade, bäst av 50 foton-bilder. Men det är nya tider nu, klart man hänger med.

3 kommentarer:

Harriet Klarin sa...

Å, där är vår fina lampa! Som du slog sönder kupan på...
Vi har en hel presentbok om Carl Larsson. Vill du ha? Nejvisstja, ni gör er bara av med saker.
Jag är egentligen mer nyfiken på hans fru Karin. Den stilsäkra konstnärssjälen med alla barnen. Som sov ihop med döttrarna medan Carl tronade allena mitt på golvet i sin sängkammare. Jag säger då det.
modren

En långvarig förkylning sa...

Älskar Carl Larssons okända grejer! Vi har en bok med HC Andersen-sagor från förra sekelskiftet med illustrationer av honom när han stavade Karl Larsson. Och en fantastisk utgåva av Singoalla med hans illustrationer, tidigt 1900-tal. Gbgs konstmuseum har originalen och jag lyckades se en utställning med dom för några år sen. Väldigt mörka teckningar, lite fantasy och Sagan om ringen över det hela. Jag är så mätt på alla bilder från Sundborn, dom mest kända, men dom är ju såklart vackra och även deras hem. Ska se om jag hittar några av bilderna från Singoalla på Pinterest.

Anja Olergård sa...

Jag tänkte det om den här bilden, att han använder ljus och mörker och den blonda lilla tjejen till höger ser mycket mörk ut i synen. Att Carl Larsson har mörker är ju väldigt spännande att tänka på. Som om Skagenmålarna skulle ha det.