En stor insikt

Såg en rubrik som sa att de flesta sociala medier inte ska gå att komma åt i kyrkans möteshus. Det tyckte jag var en dålig idé, man kanske har nån man tänker extra på, får man inte skriva på Messenger hur de mår eftersom de inte är i kyrkan och om man kan göra nåt? Och om nån vill sitta och twittra eller spela spel så är det väl upp till dem om de vill slösa kyrktid på spel. Så jag tyckte inte det var den bästa idén jag hört på länge. Att tvinga folk istället för att låta dem välja själva tycker jag inte heller är bra.

Men jag hade ju bara sett rubriken, dvs sociala medier inte åtkomliga från kyrkobyggnaderna, och jag läste hela texten. Det handlar inte om kommunikationsmedia utan såna sociala medier som mer är att man skapar och presenterar innehåll, t ex Twitter och instagram. Och det enda jag minns från lista förutom Twitter och IG var Netflix, och det tycker jag är rätt. Inte ska man sitta och kolla på filmer istället för att lyssna. Och orsaken var att kyrkan har inte hur bred bandbredd som helst, och om allt är upptaget för att folk sitter och kollar på film, och nån behöver bandbredd i sin lektion, så ska det ju inte vara slut på bandbredd pga användande som inte hör hemma i kyrkan.

Så från att ha haft en syn på det som nåt rätt dåligt, amerikanskt, vi litar inte på att folk kan bestämma själva (de räknar ju inte med att folk ska välja själva utan skriver varningstext efter att nån stämde nån för att kaffet var varmt. Jo, så de är inte vana som vi att tänka själva lika mycket, kanske, eller så är det bara en förutfattad mening.), överförmynderi typ, så vände jag 180° när jag förstod det.

Hur många gånger gör vi en bedömning av en person, ett tal, en konsert, en tavla, en bok, en video, en klänning, ett par skor, frisyr, smink, smycken. Men om vi hade mer information så skulle vi kanske döma annorlunda? Rätt information är aldrig fel. Vänta gärna tills du har mer information. Det är ingen brådska. Det krävs inga ögonblicksbeslut, som när man kör bilen och den verkar vara nära att krocka och man måste väja snabbt. Nej, såna bedömningar behöver vi inte. Tid är bra. Information är bättre. Ett öppet hjärta kanske är allra bäst.

2 kommentarer:

Helena sa...

Inlägget får mig att tänka på Nelsons tal där han sa nåt i stil med "inspiration is based on good information". Ibland måste man helt enkelt låta det ta tid som du säger. Du är klok du.

Anja Olergård sa...

Precis det citatet sa Mikael när vi diskuterade saken i bilen på väg hem! Great minds think alike :-)