Dummaste förslaget

Vi har en enhälligt utdömd vinnare på Årets dummaste idé: Att humanister och konstnärer ska få mindre studiebidrag.

Jag säger bara en sak: Om arbetsmarknaden ska få styra och inga lär sig franska i skolan kommer vi att få rätt roligt när de som kan franska så småningom dör.

Bonne chance, Svenskt näringsliv; vous n'avez aucune idée de la réalité!


P.S. Okej då, jag erkänner att jag har känt det som en lyx att få utbilda mig inom humaniora. När jag satt där och analyserade litteratur undrade jag varför det var tillåtet att få hålla på med sånt, som ju i sig inte genererar några pengar. Men som sagt, försök komma nån vart med teknik utan design, eller teknik på främmande språk som man inte förstår. Och dessutom, varje samhälle som inte tänker och analyserar i litteratur och konst, kommer att stagnera och förtvina. Det är min bestämda åsikt.

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Jag håller med dig så pass att det är viktigt för samhällsutvecklingen med även sådan kompetens. Litteratur är jag den första att säga att det är livsviktig kunskap.

Men det är också en balansgång att saker ska vara samhällsekonomiskt försvarsbart och då måste man kunna visa att det genererar just det värdet. Inte bara i pengar naturligtvis men delvis i det.

Många ungdomar som drömmer om att bli fotbollsproffs. Till dem säger vi att de får träna på sin fritid men måste se till att skaffa en utbildning för ett "riktigt jobb". Det är det förnuftiga att göra. Väldigt få lyckas att försörja sig som fotbollsspelare och får nöja sig med att ha det som hobby.

Vad är skillnaden med konstnärer egentligen? Jag är medveten om att jag hårddrar det och säger inte att jag stöttar förslaget. Är på tok för dåligt insatt för att ta ställning. Men jag tycker att det är ett resonemang som kan gå att vrida och vända på rätt länge.

Anja Olergård sa...

Håller absolut med om att man inte fritt kan låta folk spendera pengar på att bli vad de vill. Alla som önskar blir inte fotbollsproffs eller deckardrottningar eller kläddesigners. Metro hade nån artikel igår som jag dessvärre inte läste, men underrubriken var nåt i stil med: Fast vi borde inte låta alla amatörskådespelare gå på A-kassa. Det handlar om att dra en linje nånstans. Inte så långt åt fel håll som Svenskt näringsliv drar den, men de har en poäng att linjen behöver dras.