Klart det sitter i generna

Vi ser på TV. "Ser" i olika grad, men ändå. Av 12 kvinnor som ska springa ett 3000-meterslopp är 8 från Etiopien. Efter några minuter har tre av de fyra vita halkat ca 100-200 m efter. Den allra blondaste kommer antagligen att komma sist. Hon hade aldrig nån chans.

Kom inte och säg att det inte är skillnad på män och kvinnor, eller på svarta och vita. Vita åker skridskor bättre, men svarta springer bättre, och sjunger oftast bättre också. Fast inte opera. Och män har mera muskler än kvinnor och kvinnor kan göra flera saker samtidigt. Vad är det för konstigt med att vi är olika? Vi gillar olika!

-----------------------------

Och som avslutning kan jag säga att vi just har räknat ut att om jag hade sprungit 60 m med de där långdistansbrudarna så hade de i princip sprungit 60 m snabbare än jag, även om de skulle fortsätta 3 km till efteråt. De gör 60 m på ca 10 sekunder, och jag kom precis under 10 (var snabbast i klassen, när jag var så lycklig att mina ben hade börjat växa före alla andras) för ca 30 år sen.

Alltså. Folk som är duktiga på något är så imponerande!

Men om man springer snabbt så kommer man från Jamaica, jag glömde det. Kenyaner vinner maraton, men jamaicaner springer snabbast.

2 kommentarer:

Stina sa...

Jag har hört att svarta (lika med afrikaner?) har yttepyttelite längre lårben än vita och att det är det som gör skillnaden. Men som sagt, det är bara nåt jag hört.

Och när du säger att män har mer muskler än kvinnor...då menar du större snarare än fler eller? Känns ju som vi borde ha lika många..? =)

Anja Olergård sa...

Det där med lårben kan stämma! Enda gången jag var riktigt snabb var ju när jag hade längre lårben än mina klasskamrater.

Och muskler menar jag större och/eller starkare. Hade inte tänkt så mycket på exakt vilken definition jag syftar på för mer muskler. Men jag antar att de inte har _fler_ än vi. Eller så har de det, för vi tjejer har väl fler hjärnceller :)