VAFALLS!!!!

Mannen som kört ihjäl 14-åriga Elsa i november i Dalarna är nu i rätten. Flickan kastades 44,3 meter. Det låter helt surrealistiskt! Man förstår vilken ofantlig smäll det måste ha varit. Föraren smet från platsen. I rätten påstår han att det var en olycka och att flickan sprang fram och tillbaka på vägen. Varför bromsade du inte då? hade nån frågat, men det hade föraren inget svar på.

Denne man är tidigare dömd för både våldsbrott och rattfylleri. Hans senaste dom blev en snäll en, för att han gärna ville ta itu med sina alkoholproblem. I den senaste domen slapp han fängelse och kriminalvård eftersom han ville komma tillrätta med sina missbruksproblem. Han dömdes därför till skyddstillsyn med alkoholavvänjande behandling trots att hans belastningsregister innehåller en lång rad brott under flera år. Källa.

Han fick mobiltelefon med blåsfunktion av Socialen (fick??? Varför fick han inte betala den själv?) och som som han skulle blåsa i 3 ggr per dag. Men han blåste en gång på morgonen och började sedan dricka. Han påstår att han bara skulle blåsa när han hade lust. Dessutom hade han gått över till att knarka istället, för det gav inget utslag när han blåste.

Polisen ville ha tillgång till resultaten från blåsaren, men det gick Socialen inte med på eftersom mannen inte ville det. Vem låter en mördare bestämma vilka bevis polisen ska få ta del av?!?!? Om socialen betalat för mobilen är den ju statens egendom och polisen måste ha rätt till den.

De som suttit med i rätten säger att han skyllde ifrån sig med otroliga och ologiska bortförklarngar, och att han bara började gråta när han berättade om hur han hade mått efter "olyckan". Dvs det var bara konsekvenserna för honom själv som var nåt att vara ledsen för. Och han kan vara ute igen i november nästa år.

Jag blir heligt vred. Man ska inte kunna ha ett CV fullt med domar och en historia som alkoholist och knarkare och få köra en bil utan alkolås. Och om man kör ihjäl en oskyldig flicka på 14 år -- som kanske var omedveten om sin plats i trafiken så som många tonåringar med hög musik i lurarna är. Men då är man ju bara mer aktsam, inte mindre!!! -- så ska man väl straffas minst så mycket som flickans föräldrar får straffas för sin dotters död. Jag vet inte hur man kan värdera förlusten av ett barns liv. Men jag tycker en bra början är att man kollar med försäkringsbolagen vad man får för ersättning vid förlust av en arm, en fot, ett öga, en njure, eller två av dessa faktiskt, och lägger ihop alla de summorna, samt en rundlig summa som i alla fall teoretiskt ska täcka blommor på graven i 50 år från nu samt psykologbesök för föräldrarna tills de har kommit över sorgen och kan arbeta igen. Samt att han borde ersätta dem om de inte kan arbeta pga depression i nåt år, då är det två årslöner han är skyldig dem. Den summan ska han få betala av. Om han tillverkar registreringsskyltar i fängelset ska pengarna gå till föräldrarna. Och givetvis ska en eventuell bil säljas, och om han har nån lägenhet eller andra värdesaker, så ska allt avyttras.

Jag är inte särskilt mesig när det gäller brott. Jag har blivit oskyldigt kidnappad av en sjukdom, så jag har svårt att se varför det är synd om den här mannen. Han gör säkert vad som fungerar för honom.

Det är därför vi som samhälle måste se till att det inte fortsätter funka! Och man ska inte ge straffrabatt, utan tvärtom. För varje förbrytelse borde straffet bli procentuellt högre. Om hederliga människors skatt blir högre ju mer vi jobbar så ska väl för allt i världen inte straffskalorna för förbrytare vara mer generösa?

2 kommentarer:

modren sa...

Du får inte skriva sånt här. Jag blir helt vansinnig. Vad är det med Sveriges domstolar? Varför håller man ALLTID med förövaren och inte offret?
Hoppas artikeln var så vinklad att det mesta var osant. För om detta var sant så är det inte klokt.
modren

Anja Olergård sa...

Har läst detta i Expressen, det stod också en artikel i Aftonbladet, men den var låst så jag såg bara de första meningarna. När det gäller ME är ju dessa tidningar nere i Marianergraven av trovärdighet, men allt annat beskriver de väl helt opartiskt?