Men alltså!!!

Läste nyss lite statistik om kungahuset. Kungen har arbetat flest dagar, tror det var 143 i år och prinsessan Madeleine bara 10. De säger att det är för att hon har varit mammaledig, men nåt annat år hade hon bara jobbat 14 dagar, så jag tror inte riktigt att det är förklaringen. Hon kanske är mammaledig mest hela tiden visserligen. Med 10 arbetsdagar på ett år innebär det en dag i månaden och ändå ledigt på jul och i juli. Jag har fler vårdbesök än vad hon har arbetsdagar.

Statistiken kommer från nån som driver en blogg och jag har ingen som helst aning om ifall den stämmer. Det stod i alla fall hur mycket prinsessorna har lagt på kläder i år. Victoria har lagt dubbelt så mycket, men har också 100 fler arbetsdagar än sin syster och Sofia. Madde har 2018 spenderat 256 185 kronor på kläder. Med 10 arbetsdagar betyder det att hon har kläder på sig för 25 000 per tillfälle. Förutsatt att hon aldrig återanvänder ett enda plagg. Och jag har ju sett en klänning två gånger på henne, som jag visade i ett inlägg härom dagen.

Jag förstår att Victoria som ju jobbar mycket kanske bör se representantiv ut. Det finns ju yrkesgrupper som bör klä sig på ett visst vis, som flygpersonal, och då står firman för kläderna. Men i andra fall, som om man arbetar på bank, så får man själv skaffa sig de kläder som anses rimliga för att kunna utföra sitt arbete.

Jag inser också att det krävs förberedelser inför ett arbete som består i att vara med på Nobelfesten. Man måste läsa på om dem som sitter bredvid en på bordet, så att man inte säger nåt dumt, och istället kan sgälla vettiga frågor, plus att man nog bör ha ett hum om vilka även de andra priserna har gått till och varför. Många av de kungliga jobben kräver förberedelser. Men säg att det för att jobba en timme krävs en timmes förberedelse. Det finns ju personal som förbereder saker åt dem också, inklusive deras kläder. Det betyder då att kungen har jobbat 2x143 dagar. Det blir strax under 300 dagar på ett år. Inte våldsamt betungande. Hela helgen ledigt. Och kanske inkluderar arbetstiden resor, vilket det ju inte gör för många andra som reser mycket i jobbet.

Jag säger inte att vi inte ska ha monarki i Sverige. Halva mitt bloggknnehpll skulle försvinna utan kungliga k snygga kläder, eller irritation över kungliga i för dyra kläder! Men jag ifrågasätter starkt att Madeleine ska jobba 10 dagar för apanaget och pröjsa 250 000:- på kläder på ett år.

När de förklarar att Madeleine och Chris är i Sverige över jul t ex, säger de alltid ursäktande att Chris ändå arbetar, han kan arbeta var som helst ifrån. Men om han kan det, varför kan de inte bo i Sverige då?

Men vad man än tycker om monarkin ur ett politiskt perspektiv, eller ett krasst ekonomiskt, så har jag ändå en åsikt som jag står fast vid och det är att Victoria verkar jättefin! Hon är så stilig men ändå jordnära och varm. Och barnen kan åka skidor bra. Det är väl ändå måttet på en människas värde!

En annan åsikt är att Madeleine är helt fantastiskt vacker och att hon blir snyggare med pren! Det är ju alltid en beundransvärd egenskap. Så här kommer några av Madeleines arbetstillfällen. Kanske inte från i år, sån koll har jag inte.

P.S. Jag skrev inlägget för några dagar sen och hade då skvallertidningen med inflrmatkonen öppen k ett fönster. Men det stängde jag ju sen och kan inte bry mig om saken så mycket att jag googlar på den där siffran på 250 000:- ovan, som var exakt och som då borde leda till sidan. Men om ni vill läsa mer, googla på siffran. Jag har ju ansvar för att följa pressetiska regler eller vad det kallas här på min egen blogg, men jag ser på det som med bordsskivan: viktigt när det kommer till kritan, men emellanåt käkar jag makaroner med sked, så stäm mig.

5 kommentarer:

Harriet Klarin sa...

Madeleine är så vacker att jag tappar andan.
Men också jag gillar Victoria bäst.
modren

AL sa...

Men om man har ca 5 veckors semester vilket inte ær ovanligt på høgre lønenivåer, så ær det cirka 228 arbetsdagar kvar nær man ræknat bort røda dagar och helger. Så om det rør sig om 300 arbetsdagar ær det ungefær två månader mer æn medelsvenssonska yrkesarbetande.

Och om man jobbar obekvæma arbetstider(nattskift etc) så ska man ju kompenseras før det med længre ledighet mellan arbetstilfællena.

Men 10 dagar. Man baxnar. Ngt som gør mig lite førbluffad ær att nær man ræknar hur många uppdrag prinsessan Sofia haft på ett år så ræknas "project playground" in bland dessa. Hennes egen stiftelse!

Smart ændå. Att om man ændå måste "jobba" lite så kan man skapa en stiftelse som heter ngt som låter som man hjælper barn. Sen bjuder man in sin mans øverklasskompisar på en vælgørenhetsmiddag. Så skickar man inbjudning till sig sjælv och kallar det før ett uppdrag, får sin egen deltagelse och klædsel, transport etc betald. Och så har man jobbat och man motivera apanaget om någon frågar. Hmmm. undrar hur mkt mer pengar de dær barna kunde få som hjælp om man summerade vad sællskpaets stassar, skor, och væskor før kvællen och skænkte som ett bidrag istællet.Anja Olergård sa...

Jo, semester hade jag glömt. Men det är ju bara jag som av generositet lägger på 100% av den rapporterade arbetstiden. Kanske har han bara arbetat 4h om dagen och bara på de 143 dagar som är rapporterade. Jag vet inte vad de menar med "arbeta" och "dag". Rent bokstavligt vet jag inte det :-)

Monnah sa...

Jag håller med modren i allt.

Harriet Klarin sa...

Gillar dig, Monnah. Skarpt.
modren