Misshandlad ömhet

Läste om en man som friats för att ha misshandlat personal på psykvården och slagit dem med järnrör.

Mannen hade använt droger och fått en psykos. Gick in i en affär, polis tillkallades. På psyket hade hans psykos eskalerat och han slog två ur personalen med järnrör. Väktare och mer personal lyckades till slut fånga mannen.

Jag tycker det är förfärligt med psykisk sjukdom. Jag har några erfarenheter som gör att jag är rätt ödmjuk inför psykisk ohälsa. Jag tror också att det är skrämmande att ha en psykos och tro att folk t ex försöker döda en. Mikael drömde om ormar som kom upp ur en låda och tyckte det var obehagligt. Inga övriga likheter.

Samtidigt tänker jag på att det är olagligt att ta droger. Och psykosen var drogutlöst. Jag tycker inte det är rätt att man inte ska dömas för vad man gör under drog- eller alkoholpåverkan. Kör man ihjäl nån så har deras familj mist en älskad, oavsett om förövaren var nykter, full, drogpåverkad, psykotisk, körkortslös eller 90 år och senil. Alla vet att man kan göra både det ena och andra när man är påverkad. När man tar droger eller dricker kan det ju inte vara meningen att man plötsligt ska slippa allt ansvar över sina gärningar. Att slå folk, skada dem, kanske med ett fordon eller ett järnrör, är aldrig tillåtet. Så hur kan det vara tillåtet när man har en drogpsykos?

Om man vill rehabilitera drogmissbrukare kan väl grunden inte bygga på Du är ingen när du är påverkad. Du får göra vad du vill och straffas inte för det. Vet du inte vad du gör så gör du ingenting. Men när du är nykter måste du följa samhällets regler.

Det måste in lite sunt förnuft i samhället. Om man själv har försatt sig i en situation där de flesta gör icke önskvärda saker, så är man ansvarig för det man gör. Slår man sönder ett hotellrum ska man betala för det oavsett om man var full eller bara sur. Slår man en annan människa med järnrör ska det kallas misshandel, för den som blev slagen har lika ont oavsett om personen var drogad eller nykter.

Det är bara barn som tror att de kan skylla på att det var deras osynlige kompis som tog tårtbiten.

Fast sen kanske man inte ska döma nån så hårt om de -- inbillat måhända, men "äkta" i personens sinne -- handlade i självförsvar i en drogpsykos. Då har ju personen inte något illvilligt uppsåt och har kanske inte ens förmåga att känna igen rätt och fel. Men det var hen som gjorde det. Ingen annan. Kanske inte hen, egentligen. Men hen.

Källa.

Inga kommentarer: