Tidernas bästa

Jag skäms verkligen att erkänna det, men jag har inte läst Utvandrarna-serien. Köpte dem för ca 20 år sen men orkade ju mindre och mindre, även läsning, så ja, jag har läst nån Dan Brown under åren men inte Utvandrarna. Det skäms jag för.

Nu går filmen på tv. Jag vill så gärna vara uppe och titta på den, men det ena du vill, det andra du skall.

Men jag kan inte låta bli att sjunga I Duvemåla hage för mig själv när jag fyller i hälsodagboken. Och när jag sjunger att hon går med hans axel mot sin kind så börjar jag lipa. Nog för att jag är dramatisk, men så vackert sjöng jag inte. Men den musiken är nog det bästa som finns. Om man skulle ta med sig musik till en öde ö så väljer jag den. Mikael och jag har ju väldigt olika syn på musik, han tycker till exempel att all musik som inte har ett politiskt budskap är meningslös, medan jag råkade börja gråta när de tog ett ackord på Be still my heart med hon Silje förra veckan. Men i Duvemåla har de kombinerat vad jag ryktesvägen har hört är storartad litteratur med en historia som berör varje svensk och sen satt helt makalös musik till undret. Det är inte ofta jag är mållös, men nu!

2 kommentarer:

Monnah sa...

Jag har så många fantastiska upplevelser och känslostormar kopplade till Utvandrarna och Kristina från Duvemåla att jag inte kan annat än att hålla med dig. För mig har musiken gett tröst och stöd i tuffa perioder utomlands, men också då jag har längtat tillbaka till USA. Det pratas ofta om hur inspirerad Händel måste ha varit då han skrev Messias, men trots Björn Ulvaeus ateistiska övertygelse undrar jag om inte också våra ABBA-favoriter drabbades av samma inspiration...

Harriet Klarin sa...

Ja! Ja! Kristina-musiken ligger inte långt efter Mozart i kvalitet. Man tröttnar aldrig. Och Monnah, "Du måste finnas" är en seriös sökares text. Många av texterna är djupt andliga. Och så hjärtslitande vackra. Tänk på "Du måste stanna." Och "Ljusa kvällar om våren." Och … … …
Men varför måste musik ha ett politiskt budskap? Det är som att tycka att tavlor måste provocera. Skönhet kan räcka! Finns inte skönhet blir åtminstone jag provocerad.
modren