Omogna avokado?

Mikael hade köpt två avokador och tänkte att vi kunde äta som förrätt på rostat bröd. Han pluggade och jag tänkte att det kunde bli ett lagom svårt jobb för mig. Men nej, det gick sådär!

1) Jag har läst att typ skaftet ska gå lagom lätt att lossna, då är den lagom mogen. Jag klämde på båda, vickade på skaften som man vickar på en lös mjölktand, och valde den mjukaste. Men det gick knappt att dela den!

2) Har för mig att jag läst om sätt att snabbmogna en avokado så jag googlade. Vanligaste tipset var att klä med aluminiumfolie och köra i 90° ugn i ca 10 min. Då får man loss de där mogningsgaserna som jag har glömt vad de heter. På flera andra ställen stod det att man kan hugga en gaffel i skalet några gånger och sen micra avokadon i 2x1 minut. Det gjorde jag. Men det funkade verkligen inte! Av flera anledningar!

3) Smaken förändrades. Eller så smakade den bara rå och omogen. Men nej, det står att den kan ändra smak iom att man "kokar" den. Den var görsur. Sen var den fortfarande jättehård. Det gick inte att äta den skuren i fina skivor och utbredda som en solfjäder på mackan. Tänkte göra guacamole av den istället. Slet lång stund med gaffeln fast jag hade skurit den i skalet i småbitar. Fick till slut ta fram stavmixern. Och jag hade lite tacosås i och lite limejuice, men ändå smakade det KONSTIGT! Så det verkar som om det inte alls finns några genvägar till mogen avokado förutom att vänta några dagar. Den andra ser jag i a f fram emot! Har väl aldrig ätit nåt som smakat mer "fel". Som tur var hade vi varsin klick skagenröra kvar, så det blev en förrätt som var hälften god. Och en grillad kyckling. Men vad vi hade till den behöver jag väl inte berätta.

Jo, jag gjorde en fadäs där också. Vi har ett paket grädde som har gått ut men inte blivit dålig än så jag tänkte helt enkelt göra currysås med genvägar av den grädden. Hällde i nån deciliter i en kastrull och rörde ner en kycklingbuljongtärning och två duttar curry. Lät det koka ihop och såsen såg underbar ut! Men jag glömde att smaka på den. Buljong är ju jättesalt så det var såsen också! Jag vet inte hur jag tänkte att 1 buljongtärning skulle passa till 1 dl grädde.

En gång när Jonte var här gjorde han sås och den blev så god att jag efter det drömde om att ha en större lägenhet med uthyrningsdel där han skulle få bo, mot att han dammsög och gjorde sås :-)

Egentligen har jag ofta velat bo typ 4-5 hushåll i en herrgård. Då är rummen rejäla i storlek som jag vill ha det. En person kan få i uppgift att klippa gräset, eller om det är bäst att ha robot till det nuförtiden, nån skulle dels klippa buskar, rensa ogräs och skotta snö, nån skulle sköta handling enligt listor, eller om man får det hemskickat och nån kan dela upp det för billig transportkostnad. Nån kan städa, nån tvätta, stryka. Nån kan gå ut med hundarna. Jag skulle kunna hjälpa till med tvätten, om vi hade hiss till källaren. Och om man bara behöver dra ut tvätten ur tvättmaskinen, inte lyfta, kanske jag orkar det. Fast inte åt 4-5 hushåll såklart. Om man är sjuk kanske man inte behöver ha nån uppgift, om man bara lovar att vara lojal med sin tid och sin energi när man återfår hälsan. Jag skulle gärna bo på en herrgård under de premisserna! I en lägenhet i en herrgård alltså! 4 rum o kök på 120 kvadrat, breda lister, stuckatur och takrosetter. Jag är så såld!!! Men andra får gärna ha hand om avokadorna!

2 kommentarer:

modren sa...

Avokado är knepigt. Jag har många ggr funderat på att köpa fryst i stället - de är väl alltid lagom mogna när de har tinat? Har nån prövat? Jag har inte jämfört priset med färska, där ju priserna varierar väldigt.
Tror inte en sekund att du skulle trivas ihop med fyra andra familjer i en herrgård. Tänk bara på allt spring i trapporna, barnskrik, radio och tv och musik på högt i timtal, ringklockan som ringer stup i kvarten i entrén när det bor så många där - glöm det!
modren, glädjedödare

AL sa...

Ja, du skulle alltså kunna tænka dig att bo på en herrgård omgiven av tjænstefolk? Och dra lite tvætt ur en maskin ungefær, låt oss sæga... 10 dagar om året? Pløtsligt kænns kritiken mot medlemmar av kungahuset en aning mindre vass....