Middag

Om du kunde äta middag med valfri person från historien, vem skulle det vara och vad skulle ni äta?

Jag är så frestad att säga Jane Austen. Hon är ju min favoritförfattare på många sätt, men jag vet inte om hon skulle vara särskilt social i ett sånt sammanhang, jag skulle få kämpa i alla fall, och det vore trevligt om nån kunde tala som folk. Jag hade också gärna mött Mary Shelley, det fanns väldigt mycket mer i hennes huvud än Frankenstein.

Sen såklart Emily Dickinson. Fast henne tänker jag också på som skygg, så jag vet inte. Om vi var alla fyra på middag skulle vi väl i alla fall få ihop konversation tillräcklig för en person. Jag skulle ju ha massa frågor till dem, kanske även de till varandra.

Vad vi skulle äta? En fin medium rare oxfilebit med potatisgratäng eller små ugnsstekta potatisar. Jättego sallad till, några ugnsbakade grönsaker, nån sås, inte så noga, bea, pepparsås, nåt.

Förrätt skulle vara en smörgåsbakelse med lax eller räkor. De har dem på Ica maxi och är helt ljuvliga.

Kanske klämma in en liten kopp soppa också. Sval sparrissoppa är en bra palate cleanser.

Sen får det nog bli en efterrätt per gäst: morotskaka med cream cheesefrosting, citron- och marängpaj, brulépudding, den där goda chokladkakan som Rob älskade. Och så kan de få varsin bulle också. Om de inte redan rullar.

Mmm. Och gott sällskap ovanpå det. Vilken kväll! (P.S. Jag har INTE me den här kvällen!)

2 kommentarer:

Sara sa...

Jane Austen var kanske inte bara en god iakttagare av mänskligt beteende, så under förutsättning att jag inte skulle känna mig under luppen så tror jag det vore trevligt.

Jag funderar på om det kan finnas nån som inte är författare som vore kul att träffa. Till exempel Karin Månsdotter eller Heliga Birgitta.
Sen tror jag att det inte nödvändigtvis är de historiskt intressanta personerna som är det intressantaste eller trevligaste middagssällskapet.

AL sa...

Bjud mig bjud mig bjud mig!!! Det låter gott! Fast jag ska erkänna att sällskapet låter lite väl... gotromantiskt?

På min middag vill jag ha med min man men också träffa någon som kan prata om maten. En mästerkock! Och så ska det vara mat jag inte kan laga själv, en meny som jag knappt kan tänka ut själv, och desserter helt utanför min egen smakfantasis förmåga, skulpturalt och mousse och fantastiska kombinationer. Fast jag tror inte jag vill ha det urexotiskt med ormtungor och sånt. Mattias Dahlkvist! Där har vi kocken tillika sällskapet! Och så folk i ungefär min egen ålder, då blir samtalet roligare, jag vill inte sitta med vördnadsfull beundran inför någon annan legend än kocken möjligtvis. Då blir det: Julia Dufvenius med make, Marion Cotillard med sällskap, Jimmy Fallon med fru, och så tror jag att vi måste byta platser mellan någon rätt för jag vill att alla ska få prata med många. Men ska det vara historiska figurer, då blir det tjejmiddag med Ingrid Bergman,Diana Vreeland, Lady Diana, och Maya Angelou.

(Och för säkerhets skull affirmerar jag att jag INTE har me den här kvällen... )