"Trött"

Jag tänkte jag skulle förklara en sak om att vara trött.

Trött är ingen sjukdom. ME däremot är en neuroimmunologisk sjukdom som involverar alla kroppens system.

Om trött är en tändsticka så är ME en atombomb.

Jag kan mycket väl "ta mig samman". Faktum är att jag gör det nästan varje dag. Det är sällan min kropp har energi för de enklaste saker, som en dusch, men ibland duschar jag faktiskt ändå.

Men när jag gjort något, så blir jag inte bara mera trött. Jag blir sjuk också, mår kanske som en maratonlöpare med influensa. Hur pigg känner du dig när du har influensa? Och ja, jag får feber i princip varje gång jag lämnar hemmet.

Men är man van kan man ju ignorera det också. Tänk dock på varningar för att motionera när man har feber. Och inte skulle man råda nån med influensa att köra ett rejält pass. Nej, en sjuk kropp behöver vila.

För det jag har är inte trötthet. Det är en neuroimmunologisk sjukdom som kan vara mycket handikappande. Patienter med MS, cancer och AIDS har bättre levnadsnivå, enligt en ny undersökning. Jag läste just i Huffington Post om en hiv-sjuk man som sköter sin svårt sjuke partner som har ME/CFS. Sätt det i perspektiv. Han är så pass sjuk att en med hiv räknas som den friskaste och piggaste av de två.

Dessutom, med grundval i vad forskningen nu tror om ME, så innebär det en låggradig inflammation i hjärna och nervsystem. Man har hittat proteiner i spinalvätskan som tyder på detta. Dessutom kan det vara så att själva mitokondrierna har fått en autoimmun reaktion mot sig själva. Kanske att autoimmuniteten gör att det inte kan komma nog med syre till mitokondrierna. Så vad jag går omkring med, förutom ca 50 symptom som bara blir fler ju sjukare jag blir, är alltså inflammerad hjärna och nervsystem och att cellernas energiproduktion inte fungerar. Låter det som nåt som man bara ska ta sig samman ifrån?

11 kommentarer:

Monnah sa...

Det ska bli så skönt när det finns hopp om hälsa igen! <3

Sara sa...

Fluge och Mella tror att det inte (bara?)är mitokondrierna som inte kan producera energi utan kanske (också/i stället) är autoimmuniteten som gör att blodådrorna inte kan transportera fram syre till mitokondrierna.

Egentligen var det inte det jag skulle säga utan att folk över lag har slutat säga åt mig att det sitter i huvudet eller att det bara är att samla ihop sig. I den mån de ens gjorde det från början. Vet inte om det är för att de som eventuellt hade den övertygelsen tycker att jag är ett hopplöst fall och därför har dragit sig undan?
Hur som helst hoppas jag att inlägget inte föranleddes av nån dumskalle som kläckt ur sig något plumpt!

Eva sa...

Nej, det går bara inte att skärpa sig frisk! Jag orkar inte ens "leva" ibland. Man bara existerar! Men likt loppan hoppas jag att det ska bli bättre! Det MÅSTE det!

modren sa...

Bra rutet. Sansat och klart. Kan detta inte spridas längre än till din lilla blogg? Som f ö ljuger om att du är en 44-årig kvinna :-)
modren, vän av ordning :-)

Nilla sa...

Väldigt bra skrivet. Får jag dela ditt blogginlägg på min bloggs facebooksida? Kram

Anja Olergård sa...

<3

Anja Olergård sa...

Tack! Försökte lägga till det med syret, vet inte om det blev helt rätt.

Anja Olergård sa...

Ja, det måste det!

Anja Olergård sa...

Ojdå, måste ändra!

Anja Olergård sa...

Tack, Nilla! Och du får absolut dela! Så bra att det kan komma till nytta.

Anja Olergård sa...

Tack, Nilla! Och du får absolut dela! Så bra att det kan komma till nytta.