Inte min stoltaste stund

Vi har fått nya grannar. Jag har inte sett dem, men jag är bara ute en minut några gånger i veckan. Däremot har jag sett vad jag numera tror är deras spår.

Ett par dagar efter deras inflyttning var soprummet en bomb och i återvinningsvagnen låg allt möjligt, det mesta saker som inte får slängas där, det finns bilder på framsidan. Några dagar senare hade någon ordentlig person i föreningen tagit rätt på allt felslängt och stoppat det i en sopsäck och skrivit en snäll lapp på. Säcken stod där över en vecka, antagligen två, och dessutom låg det plötsligt pizzakartonger och printerpapperkartonger på golvet, som några dagar senare, misstänker jag, hamnade i likadan svart påse. Vi har aldrig haft problem i soprummet. Vi är fyra lägenheter som delar på det, och de andra är det inte. När jag skulle slänga sopor, om det var igår eller kanske härom dagen, öppnade jag locket och fann två öppna plastpåsar med skräp i. Babywipes, cigarettpaket, omslagspapper till bindor. Jag ville inte råka se nåt ännu värre och knöt småäcklat ihop den ena påsen. Den andra låg för långt ner för att jag skulle klara det. Inte gräva i soptunnan för att råka få andras bajs eller mens på sig. Men jag tänker på sopgubbarna. Om påsens innehåll flyger ut över marken tror jag inte det är deras ansvar att gå och plocka skräp på gatan. De blir säkert inte lockade om de nästan fått innehållet på sig på grund av slarv.

Dessutom har vi på vår gräsmatta nyligen hittat en använd babywipe (jag kunde först inte placera vad det var, eftersom den legat ute, men när jag såg babywipen i soprummet sa det klick). Jag har också sett en halv påskfjäder. Sen hittade jag en strumpa runt ena av rosbuskarna, men den har nog legat där länge för den såg precis ut som jord tills man letade men en lite surare attityd. Och den är någon annan helt klart skyldig till.

Men inte ska man döma människor.

Fast jag undrar vilken planet man är ifrån om man slänger saker på golvet i soprummet, slänger påsar utan att knyta ihop dem? Och låter soporna flyga ur påsen och landa på vår gräsmatta?

Cigarettpaket i soppåsar bådar inte heller gott inför sommaren. Ska de sitta på balkongen och röka blir jag sur. Men jag vet att man har rätt till det.

Men jag är ju i förväg inte så positivt inställd till dessa människor. Om man säger så.

Men jag som är kristen borde visa kärlek.

Känner mer för att säga: Ni huggormars avföda, ni djävulens barn. Eller nej. Och förlåt, man ska varken vara sarkastisk mot bibeln eller mot några människor som kanske gör sitt allra bästa. Det gör ju jag, och det är säkert många som tycker att jag behöver ta mig samman.

En god granne borde gå över med nybakade muffins och bara i förbifarten fråga om de inte kan knyta ihop sina soppåsar i framtiden.

Eller inte anta att det är de som har gjort det. Det kan ju vara någon från någon annan gård som inte slänger sopor i sitt eget sophus utan i vårt. Det är ju inte förbjudet.

3 kommentarer:

Sara sa...

Eller bli sura tanten som sätter arga lappar! Du som är så bra på att formulera dig borde kunna hitta på de mest svidande åthutningar!

Harriet Klarin sa...

Säg till styrelsen att tala om vad som gäller för de nya grannarna! Det ska inte du behöva göra. Din pappa får som ordförande i vår Brf alltid ta de obehagliga smällarna.
Och att visa kärlek är inte samma som att tolerera ett felaktigt beteende. Kärlek är inte dörrmattor.
modren

Monnah sa...

Jag håller med modren. Punkt.