16 år igen?

Jag hade gärna samma hy som när jag var sexton, men det är väl kanske det enda. Fast jag begrep inte då hur fin den var och hade tonvis med puder. Hur som helst, idag är jag 44. Vad skulle jag säga om jag träffade mig själv som 16 år?

1. Du behöver inte så mycket puder. Jag måste ju säga det nu.

2. Du behöver inte vara brun. Vit är också en hudfärg. Ge upp kampen.

3. Det gör inget att du (antagligen) var sist i hela klassen med att få mens. Det gör bara ont, och varje månad man kan slippa det är en vinst.

4. Bry dig inte om de där så kallat coola tjejerna i klassen. Om tio år, nej om fem år till och med!, kommer du inte att ägna dem en tanke. Och inte nästa 50 år heller!

5. Var lite mer dig själv. Fast jag förstår om du inte vågar, du vet knappt själv vem du är. Fast innerst inne har du vetat precis vem du är sen du var sex år. Om du bara får fatt i henne igen så vet du precis vem du är. Men jag antar att det är ok om det får bli en process i ditt liv, du måste väl också avmaskas, eller vad det heter när en larv blir en fjäril.

6. Killar! Jag tar mig för pannan. Alla killar du är kär i nu kommer förvånansvärt nog bli en liten del av ditt liv igen. Du kommer nämligen att flytta till Stockholm. För en killes skull. Och han är bättre för dig än alla du drömde om, inklusive han som kom tillbaka med hängslen. Särskilt han med hängslena. Det var aldrig nån bra idé. Fast jag förstår varför du trodde det. Din mamma hade oerhört tålamod med ditt eviga pladder om honom. Hon kunde sagt ifrån men lät dig hållas. Det är moderskänslor det.

7. Passa på och håll så många bebisar du bara kan. Så länge du orkar. Just trust me on this one.

8. Om det finns några böcker än om introverta, läs dem, så förstår du en hel del om dig själv.

9. Ta hål i öronen fast pappa varnar sig för allergigenerna. Du kommer att få värre saker än allergier, så passa på. Du kommer aldrig att ha stora vita plastörhängen igen. Kör så det ryker.

10. Skaffa ett par joggingskor. Jag ber dig på mina bara knän att jogga! Du kommer att känna dig mindre osäker på dig kropp om du använder den och känner att den funkar. Om du springer kommer du dessutom att vara nöjdare med kroppen rent utseendemässigt. Hur kan du inte ha kommit att tänka på det, är inte allt i tonåringars liv yta?! Dessutom lägger du goda vanor, som du bara har till 1994 på dig att njuta av. Tro mig, köp ett par joggingskor och använd dem även om du hatar det först. Musik i öronen, bara gör det. Till slut blir det trevligt.

Och som sista bonus: Du kommer att hitta nån att älska och gifta dig med. Han snarkar lite, men han lever.

Grattis på 16-årsdagen, sötnos!

Inga kommentarer: