Redan?

Nån berättade i ett ME-forum att hon fått som svar att hennes landsting "inte tar ställning till den diagnosen" (alltså ME/CFS), samt att det inte finns nog fysiska fynd för att kunna ställa diagnosen.

För det första finns inte fysiska fynd på migrän heller, men migrän skulle inte ett landsting vägra att "ta ställning till".

Jag blir upprörd av sånt här. Men försöker lugna mig och tänka att i framtiden kommer ME-ateisterna tyckas lika knäppa som de som påstod att diabetes var psykiskt. Future, come!!

Men jag undrar varför psykfalangen håller så himla hårt i ME. Vet så många som slussats till psyk när läkaren inte hittat nåt, men blir tillbakaskjutsade med orden att det inte är något psykiskt fel på dem samt att det inte finns någon psykisk sjukdom som ger sådana fysiska symptom.

Men så undrar jag lite naivt om allt handlar om pengar. Att ett liv i KBT-terapi (eftersom KBT i bästa fall hjälper marginellt vid ME måste väl behandlingen fortsätta tills patienten är frisk, vilket ju då säkrar livslånga inkomster för terapeuten) ger psykvården mer pengar än vad sex infusioner av rituximab under överinseende av läkare ger, är det helt enkelt själva svaret?

Om Mia Skäringer först kan säga att nu slutar vi hälsostressa, och dagen efter (eller var det två?) stödja sockerdrickan ProViva, då kan ju pengar vara svaret på vilken fråga som helst.

På ett sätt känns det skönt att vara 43 och naiv, att tro att vården har vårdande som grundtanke och inte pengar. (Och jag är väl ändå kapitalist, ska tilläggas!)

2 kommentarer:

Monnah sa...

Ja du. Svårt att hantera. Men betänker man att min hjälp i vanliga sjukvården i många år var "medicin" för min migrän istället för att tala om för mig att jag skulle skippa vita kolhydrater, fixa B12-brist, zink, magnesium och vad det nu var så gissar jag att samma sjukvård står förvirrad inför de ME-patienter som man bara inte kan kapa av ett finger på för att fixa. Eller tala om för dem att de är inbillningssjuka.

Anja Olergård sa...

Nej, det är ju sällan vården tar omvägen kring grundlig kontroll när det går så fort att skriva ut triptaner, t ex. Fast jag ska inte klaga på just det, jag har fått jättebra migränvård.