Kokbokstokerier

En brittisk kock, eller om hon är matjournalist, som heter Rachel Khoo, har jag sett på teve ibland. Hon är sådär sensuell som Nigella Lawson och allt blir så hemskt gott.

Eftersom jag inte orkar läsa böcker brukar jag nöja mig med att lösa om böcker. Nu i en vecka, av och till såklart, har jag hängt på brittiska Amazon. Underbart! Och jag har lagt så mycket mycket i varukorgen som jag inte ska köpa, men detta är näst roligast. 

Jag har förresten insett att jag ska säga JA till allting, när Mikael frågar om vi ska göra nåt eller så. För jag finner så mycket glädje i det där gränslandet mellan Jag kanske orkar och Jag orkar inte. Så jag ska alltid säga ja, och så får det där vettiga komma sen. Jag ska dock inte göra så när andra frågar, för man kan ju inte avbjuda sig på middag sent osv. Jag tror att jag kanske får lättare att acceptera nej:et om jag har fått leva i ja:et en stund. Jag vill ju allt, idag tog det bara en minut innan jag insåg att jag inte orkar åka och bada (ens fast de har öppet till 21 på onsdagar), för att jag har tredje dagen med migrän. Men om jag tror först att jag ska, så kan jag glädjas åt det, och sen kan det kanske kännas som en lättnad när jag slipper det som jag faktiskt inte förmår.

Men nu var det ju böcker och matlagning jag skulle säga nåt om. Jag hittade en bok av hon Rachel Khoo som handlade om svensk mat. Visat, tänkte jag, nu ska hon väl göra köttbullar av renkött eller nåt. Såhär står det om boken:

Renowned food writer Rachel Khoo bid farewell to her Parisian kitchen and moved to Sweden in pursuit of love. Having made the country her home, Rachel now shares over 100 delicious and seasonal Swedish recipes from her new little scandi kitchen ­- celebrating traditional fare, embracing local ingredients, exploring what the Swedes eat at home and offering her own fresh and stylish takes.

Full of stunning location and food photography, Rachel's ravishing new cookbook will take you on a culinary tour of this beautiful country so you can experience for yourself what the Swedish call lagom, the art of enjoying just the perfect amount of the best things in life.

Men så kommer några av recepten, och då surnar jag till.

Rachel offers her own twists (eller hur!!!!!) on classic Swedish recipes, which include:

· Breakfast blueberry pie
· Smoked sausage stroganoff
· Fish tacos, Swedish style
· Roasted pumpkin waffles
· Swedish meatballs and beanballs
· Lingonberry almond buns

Ingen äter paj till frukost i Sverige. Korv stroganoff görs med falukorv, inte rökt korv, fisktacos har ingen ätit om de inte gått på restaurang eller varit i Mexico, ingen har pumpa i våfflorna, köttbullarna har jag inget att klaga på, och mandelbullar med lingonsylt vet jag inte ens vad det är. Det är i alla fall inte svensk mat hon gör!

Och så inser jag igen att jag borde göra en kokbok. Ha! För att jag är en sån bra kock, och för att jag är sån skicklig matfotograf. Men förutom det så har jag velat göra en kokbok i 10 år. Den ska heta Julen är räddad! och ha alla klassiska julrecept man behöver, fast med tanken att det är exilsvenskar eller bara matintresserade som ska laga recepten. Och med massa stämningsfulla snöbilder, en jäsande gul saffransdeg, köttbullar och prinskorv som fräser i en järnpanna, luciatåg med tygljus i håret, allt sånt. Receptet om julskinkan skulle såklart heta "Min julschinka har rümt" och ha bild på Melander och han den blonde som Werner und Werner.

Men sen har jag faktiskt en annan kokbok på gång också. Den ska vara för såna som är lite galna i Sverige i allmänhet och inte bara ska laga svensk mat. Där skulle alla vanliga recept finnas. Egentligen skulle man samarbeta med nån i både England och USA och Tyskland så att man kunde säga vilka inhemska ingredienser som bäst motsvarar falukorv osv. Och så skulle man ha alla recept på både engelska och tyska och svenska. Och mellan varje recept skulle det vara naturbilder och kulturbilder, typ midsommar, dalahästar, mohedatoffeln, ikeasoffa, ABBA, Björn Borg, Ingemar Stenmark, listan är oändlig. Den boken kan jag så gärna göra, och den skulle bli så underbar! Och ha NORMALA recept, inte nåns twist!

Ja, men nu vet ni vad jag tänker på. Böcker! Att läsa dem och att skriva dem.

1 kommentar:

Monnah sa...

Men både Rachel och köksskåpet är supersnygga! Hehe... Lycka till med bokidén!