HemTJÄNST? Helst inte, tack!

Hemtjänsten är ju till för att hjälpa folk som har sjukdomar och funktionsnedsättningar, kanske också folk som "bara" är gamla, det vet jag inteq. Min hemtjänstperson är underbar och jag har inget att klaga på. Hon är dessutom inte ledig massa på sommaren så jag har inte ens haft vikarie under semestern. Hon är fantastisk, både i att hon har förstått att jag inte gärna vill säga åt folk vad de ska göra, så hon är lyhörd och märker när jag är ostadigare i huvudet, nej, nacken, och då håller hon emot ännu mer med ena handen när hon tvättar mitt hår. Så bra människa! Och jag älskar att hon är "gammal". En gång var det en jätteung tjej, det är ofta såna vikarierna är, och det blir så mycket bättre hjälp om personen har lite livserfarenhet och ödmjukhet inför och medvetenhet om gamla och sjuka.

Jag har hört om hur en person har haft mycket svårt med sin hemtjänst i sommar och en vikarie vägrade vara helt parfymfri (trots överenskommelse) och vägrade ha på sig mössa som doftbarriär så personen fick ett astmaanfall. Alltså, är folk inte kloka eller?

Nu läste jag annars en rent skrattretande erfarenhet, som är surrealistisk som den där humorn jag pratade om, om det bara inte vore sant och därför ytterst TRAGISKT! Vikarien var en ung person som bor hemma. Ojdå, då vet man inte om mamma har skött allt hemma åt hen. Men man tror ju att de ska kunna normala saker som städa en toa, laga middag, handla mat. Men trots handlingslista lyckades personen inte köpa rätt och annan personal skulle få byta saker imorgon. Alltså, hur kan man få ett jobb som går ut på att hjälpa sjuka och gamla med vardagliga saker, och så kan man inte vardagliga saker? Vem vill förresten ha ett jobb i hemtjänsten men bor hemma och HAR ALDRIG HANDLAT MAT FÖRR? Vilken planet lever hen på? "Jag vill gärna operera folk, det har jag aldrig gjort förr, men jag är ju ny på det här så chilla bara medan jag skär!"

Jag kommer ihåg hur jag var så sur på hemtjänsten i Borås, för vi hade ett par på bottenvåningen i min uppgång som fick hemtjänst, och ibland var det tvättmedel över hela maskinens ovansida och på golvet och bara väldigt väldigt ostädat. Tydligen vet inte alla att man ska torka av maskinen på ovansidan om det ligger utspillt tvättmedel där. Det är ju normalt vett och reson, den som smutsar ner i gemensamt utrymme ska städa upp efter sig. Jag var arg många gånger på de där hemtjänstpersonerna, och på hela systemet med att sätta ungdomar som inte kan tvätta på att hjälpa gamla att tvätta.

Men så fick historien sig en twist. En gång såg jag kvinnan försöka bära ner två proppfulla tvättkorgar till källaren klockan 23 på kvällen. Hon kunde knappt gå i trappan själv, så att baxa ner två tvättkorgar var ett redigt projekt. Jag tror jag försökte säga att klockan är 23, hon kan inte tvätta nu. Men då insåg jag att det var hon som smutsade ner så och inte såg eller förmådde ta bort det efter sig. Och tydligen var hon inte så klar i skallen heller att hon visste vad klockan var och att strömmen är avstängd i tvättstugan klockan 23. Sen hörde jag att det var kvinnan som hade hemtjänst men inte hennes man. De var bägge långt över 80 år. Så hemtjänsten tvättade kvinnans kläder, kvinnans lakan, men inte mannens. Vem tvättade för mannen? Ja, inte var det hemtjänsten utan frun såklart! De var ett finskt par och jag har bott i Borås så pass länge att jag vet att äldre finska kvinnor som kom till textilindustrin på 50-talet är görnoga med renlighet och är de bästa man kan ha i bostadsrättsföreningarna. Så hon var så gammal att hon hade det där gamla i sig att hon ville hålla hemmet fint och kanske också att det var hennes uppgift, inte hans. Det måste man respektera, att folk har olika uppgifter i ett äktenskap borde inte vara konstigare än att folk har olika uppgifter i ett företag, men det är min åsikt och den är inte så PK. Du ska göra exakt 50% och du exakt 50%, inte du några saker och du några andra, utan hälften och hälften, och om ni inte gör det så lagstiftar vi över folks privatliv. Så det är ju ett helt vrickat beslut att hemtjänsten tvättar fruns tvätt och frun tvättar mannens.

Men visst var det en fin historia, där jag fick kassera mina förutfattade meningar om att ungdomar som jobbar på hemtjänsten inte kan hålla rent efter sig. Men andras erfarenheter av idag mer än bekräftade den åsikten.

Jag har nog faktiskt till slut skrivit en arg lapp om att städa efter sig i tvättstugan. Det trodde jag aldrig om mig själv, skriva arg lapp.

Inga kommentarer: