Först kommer allt, sen fanns inget kvat

Vi har fyra plusgrader nu. Några små stackars överlevande ishögar, som skapats av ivrigt skyfflande när det fortfarande var snö, sticker upp som atoller i Stilla havet. Snart kommer växthusvädret ha tagit den sista snön också. Finns inte ens nåt att kasta en snöboll av. Fast bilar i Vendelsö har visst vid fyra tillfällen fått is och sten kastade på sig. Nåns framruta sprack. Den självrisken ska busungen betala! Någon hade sett ungdomar kasta saker mot bilar. Jag vet att tonåringars hjärna inte är färdigutvecklad men det är ju därför föräldrar ska ha koll på sina barn.

Satt apropå noll koll hur en typ ettårig flicka satt och lekte med ett portionspaket bregott medan hennes bror käkade mackor och mamman pratade med en annan vuxen kvinna. Babyn hade jättekul när hon pillade på den där asken och även om den en kvart senare såg hel ut vid första anblicken, vittnade de numera glansiga fingrarna om att smöret hade kommit loss! Jag såg när bebin upptäckte att hon var kletig och torkade sig på byxorna. Under hela detta hade inte mamman tittat på sina barn en enda gång.

När de gått kom det småsmåningom förbi ett gammalt par och pekade på platserna där familjen suttit. Golvet var lika fullt av skräp som en korvmoj efter helgens första fylla. Att man tappar en sak och inte märker det, är mänskligt. men är det meningen att ikeas personal ska plocka smörgåsar, papper, förpackningar och många servetter från golvet? Nu blir jag tyvärr kvasirasistisk , men de kanske är vana från sitt hemland att städ- och plockpersonal på ett ställe som ikea är kastlösa, att de ska vara glada att de har ett jobb. Inte att de faktiskt har lika högt anseende som en taxichaufför, en förskollärare, en nybörjarjournalist, och ungefär samma lön, gissar jag. Om våra länder fungerar olika då måste de som kommer hit få veta mer om Sverige än Din man får inte slå dig. Hur ska det gå till? Svenska för invandrare är ett bra system, men vi behöver också Sverige för invandrare. Man skulle ju aldrig drömma om att säga till på plats, kanske om jag hade sett dem "tappa" nåt och inte bry sig, men nu såg jag det först en lång stund efteråt.

Och sen var det en familj med sex barn och två föräldrar som skulle äta julbord. Två av killarna kom tillbaks med bara köttbullar. De var 5-6 år och hade inte fattat/vågat öppna fina kastullock och få förklarat för sig vad som gömde sig därunder. Min metod skulle varit att varje förälder får en stor, en mittemellan och en liten, de går i samlad tropp, och mamman öppnar på faten och säger vad saker är, och hjälper till eftersom man kan tycka att en mamma borde veta vad ens barn tycker om att äta. Det där andra var att han själva Kamprad har tjänat 95:- på raken och ungen är hundrig efter en halvtimme och sju köttbullar.

Seriöst, har folk mist tankeförmågan eller?

Jag vet att jag är den elaka häxan ibland, men nån måtta får det vara.

Men vet ni vad. Som ni bäddar, får ni ligga. Fort med ungen på förskola där andra människor möjligtvis lär sig om barnens likes och dislikes på alla möjliga plan. hämta, stressa, laga middag av nåns matpåse, med smaker som ingen begriper, alla får mackor till kvällsmat och en lugn och organiserad kväll blev smörgåsimproviserande.

Nobody's suprised.

Men just det.
Idag vände det. Vi går mot ljusare tider. Fast jag älskar när det är.mörkt och det inte riktigt är lamporna som lyser utan allt mysljus. Ska orka pynta granen imorgon så jag får lägga mig fort.

Tack och lov fick jag torsdag i gåva av Sköndal, för anders vabbar. Ingen chock precis. Ny tid i februari. Mm, bra. Men som sagt jag ska bara klä granen och inget mer den dan, kanske slå in några fler presenter, måla naglarna kanske. På fredag kommer hemtjänsten och då måste jag göra ordning håret.och se till att vi har plockat med oss alla spel och julklappar och nackkuddar.

Måste ha hjälp av mikael med att välja julaftonsklädsel.

Jag har ursnygga örhängen från asos. Måste lugna min julstress och se om de har några fler reagrejer. Gratis frakt och retur!!! hur bra som helst!!

4 kommentarer:

Sara sa...

Eller så var just de här individerna slarviga och sket i hur deras ungar betedde sig och hurdant kaos de lämnade efter sig, det sker tyvärr ideligen oavsett ursprungsland. Saltsjöbadsungdomar brukar anklagas med exakt samma argument: att de kulle vara vana vid att svina ner och uppföra sig som odrägliga brats för att de tror att folk finns där som tjänstefolk och bara står och bugar i hörnen. Så det beror kanske mer på betraktarens perspektiv. Bristande hänsyn är bristande hänsyn.

modren sa...

Jag blir lika illa berörd varje gång jag är på stan nånstans (och det är SÄLLAN, men varje gång ser jag samma sak) och föräldrar inte vet om att de har små barn. Nu i veckan var det på Sturup där en mamma med ett litet barn i sele på magen höll på med mobilen precis hela tiden. Hon märkte inte hur barnet petade henne på hakan, i ansiktet, fingrade på henne och såg på henne oavbrutet för att få nån sorts kontakt. Länge, länge såg jag hur hon valde mobilen i stället för barnet och inte såg på barnet en enda gång. Märkligt, själv minns jag hur jag aldrig kunde få nog av att titta på mina bebisar. Satt t o m och såg på dem när de sov.

Och på Ikea i Malmö såg jag en pappa fullt upptagen av sin mobil. Han hade tre små barn som klängde på kundvagnen. De hade alldeles för lite kläder på sig för skånekölden utanför, uppknäppta jackor, inga vantar eller mössor. T o m minsta bebin som inte hade ett hårstrå på huvet hade nån mössa mot kylan. Hans små fingrar var knallröda och såg stela och svullna ut. Jag tittar ogillande mot föräldern och uppmuntrande på barnen och undrar var gränsen går för när man ska häva ur sig nåt obetänksamt.

Sanna mina ord - hämndens dag kommer när barnen kommer att ignorera sina föräldrar som övergav dem. Varför får man barn? För att ignorera dem?

modren, tillbaka i selen

Anja Olergård sa...

Du har rätt. Även saltisar är svin.

Anja Olergård sa...

Borde vara dödsstraff på att ignorera spädbarn. Det skadar dem för livet. Det sa ju redan han Hitlers läkare, vad han nu hette.