Gör det själv inför julen

De här fastnade jag för för att de är så naturliga.

Sen funderar jag väldeliga på ett julpynt som jag inte kan bestämma mig för riktigt. I original ska man ta några gamla bräder och spika ihop dem till en sorts kvadratisk form, som när man lägger golv ungefär, och sen spika fem spikar i och knyta ett sidenband mellan spikarna så det blir en stjärna. Sorry, det hade varit så mycket enklare om jag hade en bild.

Men jag är inte mycket för gamla bräder och inte att lämna det rått och vädrat, med saker som sticker ut längdmässigt. Så har jag tänkt på att göra det med brädgårdsspill och få exakta kanter i obehandlad furu. Men jag är ingen furutjej, även om jag skulle ääääälska lukten! Så jag börjar tänka på andra material. Marmor vore coolt och en kvadratisk marmorplatta går väl att få tag på. Men spika i den, nja, och att hänga upp den kan också bli svårt. Så vad har vi för material? Jag tänker på såna där plastrullar med tryckt mönster, det finns alla slags trä och faktiskt marmor också, nu när jag tänker efter. En grå marmorkvadrat med fett med sidenband. I grått. Tråkjag. Men fy vad fint. Då kan man ju ta en spånskiva bara, och klä den med marmorplast. Fast då går spikarna rakt igenom för spånskiva är tunt. Och om man måste limma på träkanter på baksidan blir det plötsligt för jobbigt. Det går bra på tv att bara såga lite, när man har rum, maskiner och allt färdigt och förberett.

En annan grej är att jag vill ta en teckning som N har gjort och rama in den och sätta på vardagsrumsväggen. Fast det har inget med jul att göra, jag bara vill göra det.

5 kommentarer:

Monnah sa...

Nu längtar jag efter att plocka fram mina julgrejer och julpyssla! Vi får väl se om det blir något julande i nya huset...

modren sa...

Supertrevliga grejer! Älskade pepparkakshjärtana, lagom nivå för mig.
Kommer du ihåg att vi ofta satte upp hårda brödkakor (runda stora med hål i mitten) i fönstren med sidenband?
Annars är pysslets tid förbi för mig. Har ju för övrigt aldrig haft nån pysslets tid när jag tänker efter. Spelade hellre piano än pysslade. :-)
modren

Anonym sa...

Mamma, vad tror du eller, det skulle aldrig gå att ha dekorationer med pepparkakor uppe, pappa skulle glufsa i sig dem på stört...
Jag minns inte några runda knäckebröd i fönstren! Det måste ha varit innan min tid.
/e

modren sa...

Ja du kanske har rätt om pepparkakorna.
Men knäckebröden! Det var inte bara före din tid. Jag minns dem från Vintergatan, Gårdskullavägen och t o m Sämgatan. Satte upp dem med fina röda sidenband. Mestadels i köksfönstren.
modren

Sara sa...

När jag jobbade på en förskola hade vi en pepparkaksjulkalender, så varje dag var det ett barns som fick en pepparkaka. Det var den där görstora sorten och duktigt med kristyr,och de hängde på en anslagstavla i stora rummet så det doftade underbart i hela förskolan. Men en dag blev frestelsen för stor för lilla E, så hon gnagde av kristyren på allihop.