Dagens diabetes

I en debattartikel om diabetes typ 1 av Anna Sandhammar i Aftonbladet läser jag: Blodsockret påverkas av precis allt: kost, motion, tillväxt, infektioner, känslor, smärta, mens, väder. Jag är gift med en man med diabetes typ 1. Blir så sur när okunniga tror att man ska ge folk en spruta om de faller ner på gatan, eller när de har åsikter om hur väl någon sköter sin diabetes. En gång var vi på informationsträff för diabetessjuka och deras anhöriga. En kvinna hade en diabeteshund som varnade henne för både högt och lågt socker (även under kursen) och en kvinna hade en personlig assistent för att hon blir medvetslös flera gånger dagligen. Den kvinnan missköter säkert inte sin diabetes, och säkert gör assistenten ett bra jobb. Ibland är någons diabetes bara väldigt mycket känsligare än andras. Så att döma någons diabetes är okunnigt och osnällt.

Att ge nån "en spruta" om de faller ihop på gatan skulle snarare ta livet av dem. När man faller ihop eller blir konstig är det absolut inte mer insulin man behöver, det gör saken värre, utan mer socker. Ge dem en sockertablett, eller ett par stycken, det har de flesta diabetiker i fickan, eller ett glas juice eller mjölk. Men ingen utom den diabetessjuke ska nånsin ge dem insulin. En hel spruta är dessutom flera dagars behov. Du skulle verkligen skada nån om du gav dem en hel spruta!

Och att man bara behöver hålla koll på om man äter några kolhydrater och ta motsvarande siffra i sprutan, det är inte sant. Det beror också på vad du har gjort de senaste par timmarna och vad du ska göra. Samt som det stod i debattartikeln "kost, motion, tillväxt, infektioner, känslor, smärta, mens, väder". Jag vill inte avslöja min man för mycket men när han har varit influensasjuk har han haft svårt att beräkna sitt socker, likaså när han har tyckt att hans ex var dum. (Det var när de var nyskilda, numera kan de kommunicera utan att nån är dum.) Men när det kommer en faktor som är så ovanlig, så blir beräkningen så mycket svårare. En ishockeyspelare, tror jag det var, sa dessutom att när han tränade fick han lägre socker, men när han tävlade fick han högre. Tror jag det var. Så det är inte ens bara en viss mängd fysisk aktivitet som räknas, utan som sagt ens känslor.

Om det inte fanns några kolhydrater i hela världen skulle det vara mycket enklare för alla diabetiker, och det skulle bli färre typ 2-sjuka dessutom. Århundradets hälsohot, socker. Och för typ 1 också känslor, smärta, mens och väder. Glöm inte det! Var snäll mot din diabetiker. Min Mikael har som väl är inte fått mens än ;)

2 kommentarer:

modren sa...

Den som inte vet att han inte vet är farlig.
Tror att vi alla ibland gör oss skyldiga till att tro att vi vet fast vi inte gör det.
Som att vara svensk och veta vilken president USA borde rösta fram.
Men det är tröttsamt att ha ett hälso- eller annat problem och få huvudlösa förslag till bot, och att försöka svara artigt och vänligt. Folk "vill ju bara väl".
Tror E:s förslag är bäst: Tack för ditt råd.
Sen går man därifrån.
modren

Anja Olergård sa...

Jäpps!!