Middagsbjudning

Jag tänkte härom dagen på 80-talets mat räkcocktail, flygande Jacob, glace au four. Och så tänkte jag på hur den måltiden skulle bli om man gjorde om den i modern tappning. Såna saker gillar jag att tänka på, sånt som vore roligt att göra men som jag inte orkar, men det hindrar inte att man hittar på idéer och pinnar bilder på pinterest. Men än så länge är jag bara på tankestadiet med 80-talsmiddagen.

En räkbakelse av nåt slag får det bli till förrätt. Kanske en minismörgåstårta typ, men smörgåstårta är väl i och för sig knte modernt. Kanske en brödskiva som man rostar i en sån där metallform som är vågig i kanten, och sen en laxbit och nån räksallad ovanpå.

Flygande Jacob. Det är svårt att få banan och jordnötter i mat att bli modernt. Var sätter man gränserna? Måste de vara med? Man skulle kunna göra en stekt kycklingbröstfilé med grönpepparsås, och ha en sallad med mörka blad som spenat och avlånga saker, och ha rostade jordnötter i dressingen. Men bananen får jag bara inte dit. Jag skulle ha ris till, som jag la i ett plastdecilitermått och välte över på tallriken och knackade ur, så det blev som en risbakelse. Sånt gör jag för sällan.

Glace au four. Jag vet inte vad det är mer än sockerkaka, glass och marängtäcke. Det kanske är allt. Jag ser för mig hur man gör nån sorts fryst cheesecake med influenser från tiramisu, då blir det sockerkaka fast kanske digestivekex eller savoiardikex. När jag gör chokladtiramisu (som jag inte har gjort på typ 8-10 år) gör jag en chokladrulltårta som jag drar sönder till bitar som passar en oval form. Det kanske man ändå kan göra, fast i portionsformar, och sen skära en bit glass i samma form och lägga tätt ovanpå, ringla rykande chokladsås på och strössla en hemmagjord maräng över. Eller helt enkelt göra en pavlova och servera den med krämig, halvsmält glass istället för grädde, och ha smaken i glassen. Peace melba-glass låter som det skulle vara en värdig hyllning till 80-talet. Jag gjorde Peace melba-glass med aprikosmarmelad och frysta hallon i hemmagjord glass med glassmaskin, bara grädde och ägg. Det. Var. Gott. Fast lite socker behöver man ha i av tillverkningstekniska skäl har jag förstått. Jag brukar ha i en matsked och tycker ändå det är rätt ok. Hallon är lite surt men persika är rätt sött, och pavlova är lite söt men mest seg, så det blir nog bra.

Ni är alla välkomna vid ett senare tillfälle. I benvärmare och axelvaddar.

Vad har ni själva för matförslag?

2 kommentarer:

Harriet Klarin sa...

Stopp ett tag! Inte äter du väl mat för att den är modern, utan för att den är god!
modren, bakåtsträvare

Sara sa...

Hahaha, låter gott, men jag tror att när du ska modernisera så hamnar du i 70-talet!

Jag vet inte vilket årtionde mina förslag kommer ifrån, men jag inbillar mig att de är otroooligt moderna:

Räkmousse på pumpernickel eller fröbröd

att flygande Jacob skulle kunna översättas till en bulgursallad med skivad marinerad banan och jordnötter och grillade kycklingfiléer och grillade grönsaker till.

Glace au four ... kanske som i hela England bakar: man gör en kokt marängsmet i tjusiga rosmönster och bränner av den med gasolbrännare? Och fyller den med gelato eller hemgjord gräddglass?

Hur som helst så hoppas jag att du behöver en provsmakare, jag kommer på stört! Med benvärmare!