Dagens fråga

Jag antar att bebisar bajsar när det behagar dem. Men nån gång, i alla fall strax innan man slutar med blöjor, har de ju lärt sig att bajsa på vissa tider, eller vad man ska kalla det. Jag gissar att de inte bajsar när de äter eller när de precis lagt sig. Om det är så, måste det ju vara nån medveten inlärning.

Men jag tänkte även på en annan sak. Vi har tydligen tre (om jag minns det rätt) sfinktrar (ringmuskler) där bak och det är bara en vi har frivillig kontroll över. Jag vet att man fiser mindre av lchf, men numera fiser jag knappt alls, av medvetna skäl (jag kan inte vara säker på att det bara är luft). Men jag har hört talas om att man fiser i sömnen. Och jag har då aldrig vaknat av att ha bajsat ner mig. Så nånting håller koll på fisarna och bajset även på natten när man inte gör det själv.

Det här är lite fascinerande.

Vissa talar om tarmarna som den andra hjärnan. En del signalsubstanser tillverkas i tarmarna, eller om det bara var så att ett beslut om tillverkning fattas i tarmarna. Tror det var dopamin eller serotonin, så inget matspjälkningsmedel alltså.

Jag hade i alla fall en rolig toaupplevelse förra veckan. Hade ätit rödbetor och börjat ta järntabletter, så det var vinrött och svart i holken. Garv. Mer "mina färger" men jag behåller nog annars de normala färgerna hellre.

Nu lovar jag att jag ska bli lite mindre pensionärsaktig och sluta prata om avföring.

Minns när B ropade till hela lägenheten att hon hade kissat på toaletten, fast det hade hon inte. Jag antar att alla lärdomar inte kommer på samma gång. Jag har bakat kanelbullar! ropar jag då. Fast det har jag inte.

1 kommentar:

Harriet Klarin sa...

Det var nog det underligaste blogginlägget på mycket länge.
Det finns ju en tydligen roande bok om tarmar av nån ung tysk kvinnlig forskare. Kanske nåt du kan önska i julklapp?
Och det är inte pensionärer som pratar bajs, det är småungar. Och du, faktiskt. :-)
modren, lätt förundrad