Katt eller hund

Man är tydligen en katt- eller hundmänniska. Egentligen är jag mest fäst vid Mikael, men måste jag välja blir det hund.

Detta befästes idag när jag gick ut på balkongen för att ligga i Baden-badenstolen och få lite luft. Jag hade kortärmat och barbent, från knäna och ner i alla fall, men jag tror inte jag fick nån d-vitamin eftersom jag inte ens behövde ha solglasögon.

Men ute på balkongen kikar jag lite på tomten. Gräset ser illgrönt och saftigt ut men redan för långt. Det får Mikael ta itu med, det också. Men jag ser två spår i gräsmattan. Spår är fel ord, först trodde jag att det var jag som gått ner för trappan och hade gått i gräset och plattat till det. Men det var för smalt. Då inser jag, hjälpt av att jag kommit på en katt på vår balkong en gång hittills i vår och för ett par somrar sen tyckte en att balkongen var hans och han rev sönder min nyinköpta och min gamla Baden-dyna. Den katten lyckades jag vänja av vår balkong genom att spruta vatten på honom. Eller henne. Nu ser jag på spåren att han går genom häcken mellan oss och grannen, där är det ett långt spår, och ett litet som leder till/från trappan.

Så, vad ska man göra? Katten är ju nåns älskade husdjur (även om jag tycker katter är ouppfostrade, krävande och själviska) och jag är inte intresserad av att skada den. Uppfostra den däremot, gärna! Visa att vår balkong är vår och att vi inte vill ha några döda råttor hos oss och inte nån katt som river söner våra sittmöbler. Vi vill att vårt revir ska vara vårt, inte hans. Om den tar kål på de här två stolarna också är vi uppe i 1000:-, minst, och det har jag ingen lust att bara tåla. Inte så att jag tänker ta reda på vems katten är och kräva dem på pengar, men som sagt, jag vill inte ha en katt som tar sig friheter på vår tomt och vår balkong. Kan man lägga ut nåt som de inte gillar och som luktar? Ska vi släppa lös vanna i trädgården och försöka få henne att kissa på gräset (hon kissar annars inte gärna hos sig själv)? Skulle en katt bry sig om om det luktade hundkurs? Kan man spraya hårspray efter dem, eller är en blomspruta med vatten bättre? Ska vi snickra en liten grind på toppen av de två/tre trappstegen? Kan de hoppa över en grind från ett trappsteg? Om ja, kan de komma ut igen eller är de fast?

Vad ska jag göra?! Helst vill jag att ni ska säga att de avskyr pepparmyntsolja, så gnid in trappstegen med det så vill den inte gå upp.

Men, snälla, hjälp!

3 kommentarer:

Sara sa...

Vattenpistol!
Blomspruta funkar ju också, ifall du känner dig fredlig. Och ha en liten skvätt ättika eller vinäger i vattnet så tycker katten att det är vedervärdigt.
Det finns små doftgrunkor för utomhusbruk som luktar citron som man kan köpa och som håller ovälkomna katter på avstånd, såna gav vi till våra grannar när vår katt envisades med att slinka in i deras källare och starta larmet. Har inte hänt sedan dess.

Anja Olergård sa...

Vad skönt att få hjälp av en som vet!!! Tusen tack. De där grunkorna, finns det särskilda djuraffärer man köper dem i?

Sara sa...

Jag köpte på nätet, men det var ett par år sen, så du får googla.