Tänk på "pocenten"

Det talas ju om att ebola har dödlighet på 50-90%. 90 låter ju lite otrevligt, man tänker att får man det så dör man.

Men jag läste nyss i DN att 3338 personer har dött och 7178 har blivit smittade. Det motsvarar en dödlighet på 46,5%. (Hur pålitliga och uppdaterade siffrorna är är en annan sak. Men det handlar inte om tusen personer hit eller dit, får man tro.)

Dessutom är det inte särskilt smittsamt. Det smittar inte genom luften, så den som tänker att nån kan smitta hela flygplanet de flyger i behöver inte vara rädd. Man smittar också bara när man har blivit sjuk. Och då är det genom kroppsvätskor. Man kan teoretiskt sett smittas om man tar en sjuk i hand, och man har ett sår. Men det är betydligt tryggare än man tror.

Jag minns hur rädd jag var för aids när jag först hörde talas om det. Men nu är det ju helt annorlunda. Så korrekta fakta kan hjälpa till att minska rädslor av alla de slag.

Och detta inlägg betyder ingalunda att det är mindre synd om de drabbade, deras familjer och samhällen. Det betyder bara att man inte behöver se på ebola så som det porträtteras i skräckfilmer.

4 kommentarer:

Sara sa...

Funderade på vad som inte riktigt stämmer med uträkningen: du glömmer att räkna med dem som är sjuka just nu. Och det är ett ökande antal nyinsjuknade.
Om insjuknandet hade varit linjärt, dvs lika många blir sjuka varje vecka, och om man då summerade antalet avlidna, antalet tillfrisknade och antalet som vi inte känner till utgången för ännu, skulle procentsatsen dör avlidna bli lägre än om vi låtsas att epidemin var över och vi rakt av kunde säga att tex 80% avled. Nu är det (om jag fattat saken rätt) fortfarande så att man inte sett en minskning av ökningstakten, alltså är det fler personer som är sjuka nu än det var för en månad eller två sedan. Och de räknas in i statistiken för insjuknade men inte i statistiken för avlidna eller tillfrisknade.

Rörde jag till det nu eller blev det begripligare?

Anja Olergård sa...

Du menar typ att det finns sjuka som ännu inte dött och som bara räknas med i sjuksiffran fast de nog dör? Ja, det hade jag ju verkligen inte tänkt på. Statistiker är jag inte. Men jag kan räkna procent, det är så långt humanismen sträcker sig.

Sara sa...

Statistik är den enda högskolekurs jag har kört i, men då hade jag ju fått ME, så jag skyller på det.
Såg i tidningen idag att fem personer insjuknar varje timme, om en månad kommer det att vara tio. Alltså drar sjuksiffran ifrån dödssiffran ännu mer utan att den verkliga procenten förändras. Dags att det vänder, tycker jag.

Anja Olergård sa...

Nu fattade jag inte vad du sa (mitt fel, inte ditt), men det låter ju betydligt värre än ett par tusen på ett par ... veckor/månader!