Felet sitter inte i näsan

En 13-årig flicka med piercing i näsan har nekats plats på en kristen friskola i Örebro, just för att hon har en piercing i näsan, vilket strider mot skolans klädkod, rapporteras i t ex DN och Aftonbladet. Den kristna friskolan grundades 1994. Sedan starten har den haft en tydkug klädkod för eleverna. De som går på skolan förväntas ha en vårdad klädsel. Tatueringar, piercingar, utmanande kläder och t-shirts med rasistiska budskap är inte okej, skriver Aftonbladet. Flickans anhöriga har nu anmält skolan till Skolinspektionen.


Men det är inte det som är sanningen, påstår jag. "13-åringen var välkommen till skolan under förutsättning att hon avlägsnade smycket från näsan." Så sanningen är inte att hon blir vägrad plats, utan att eleven vill gå i en skola med klädkod men vägrar att följa klädkoden.

På engelska kallas detta "entitlement" och är hett som orsak till dagens ungdomsproblem -- åsikten att man har rätt till saker utan att behöva foga sig vid vidföljande skyldigheter.

Jag blir sur på mamman, som har mage att säga att "13 år är en så känslig ålder" och att det är förfärligt "att då få höra att man inte duger som man är."

Skitsnack!

2 kommentarer:

Karolina sa...

Helt enig!

Gunilla sa...

Kan inte annat än hålla med. Det är 2000-talets svåraste sak att inse vad det verkar. Rättigheter och skyldigheter går hand i hand.