Ett liv är ett liv är ett liv?

Det har visst skapats en lag i USA om att mord på foster, även oavsiktligt i fall av t ex misshandel av mamman, kan räknas som mord. Avsikten med lagen var tydligen att skydda ofödda barn från misshandel. Men nu har lagen även börjat användas mot gravida kvinnor som får missfall och anses ha levt för "slarvigt", t ex tagit droger (läs mer bl a här).

Så om mamman vill ha barnet och pappan slår ihjäl fostret är det mord.

Om mamman inte vill ha barnet och läkaren aborterar det är det inte mord utan "mammans rätt att bestämma över sin egen kropp".

Om mamman vill eller inte vill ha barnet och får missfall kan det också tydligen räknas som mord.

Jag ser ingen som helst logik i det här. Inte heller i diskussionen (eller är den död vid det här laget?) om minnesgudstjänster och begravningar för aborterade foster. Det är om möjligt ännu mer huvudlöst.

Döden. Det kan sägas mycket mer. Det är komplicerat. Så jag slutar nu, eftersom jag säkerligen är för trött för att kunna skriva vettigt och utan att uppröra nån. Eller så är det redan försent, men man behöver inte bevisa samma sak två gånger.

4 kommentarer:

Anonym sa...

man kan faktiskt få missfall, speciellt i början av gravidiiteten men även mitt inne i veckorna 6 månaden, sedan föder vi ibland dödsfödda barn. barn som är döda när de kommer ut.
och ibland så när de kommit ut så överlever de inte för att de är för svaga eller för sjuka.
vad som helst kan orsaka svaga sjuka barn mediciner slag mot kroppen,maten fel mat vitaminbrister kvinnan kan bli dödsjuk och få diabetes och andra sjukdomar...efteråt kan mamman drabbas av psykoser och depression.
vad som helst kan gå fel!!!, därför är det ett MIRAKEL när det föds ett friskt barn och mamman är frisk från början och mitten och efter födslen.

Wunder sa...

@Anonym. Ett mirakel? Njae - det föds ganska många barn. Men du har rätt i att mycket kan gå fel - utan att någon är skyldig.

Men så vitt jag förstod av artikeln så handlade det uteslutande om drogmisbrukare som får skadade barn. Innan man har någon stark åsikt i frågan så bör man nog veta hur säker bedömningen är om att det är drogbruket som är orsaken.

Antag att man kan - i lagens mening - säkerställa orsakssammanhanget. Ungens hjärnskada beror på knarkandet. Vad tycker du då? Är det Ok att det är fritt fram att skada sitt foster? Eller är fostret en individ med egna rättigheter?

Wunder sa...

Hej Anja - jag missade att du tyckte det var ologiskt att abort var OK men att man kan bli dömd för fostermisshandel om man tar droger.

Så kan man ju tycka.

Men, så vitt jag vet så är abortmotståndet i USA stort. Så jag antar att den ologiska situationen inte finns.

Anja Olergård sa...

Anonym: Givetvis kan man få missfall, sent och tidigt, och både på grund av egen förskyllan och helt ofrivilligt och också helt oförklarligt. Det är inget av det jag vänder mig emot. Jag tycker däremot att det är konstigt att beroende på vem som aborterar fostret så är det antingen mord eller ett medicinskt ingrepp. Tala om att göra skillnad på folk och folk!

Wunder: Jag tycker att det är fel att göra sånt som skadar fostret. Men var går gränsen? Droger, alkohol, cigaretter? Att missa att ta sina folsyretabletter? Nånstans däremellan går gränsen antar jag, men vem har rätt att sätta den gränsen, och hur gör man i så fall det? Och inte ska man döma en svältande kvinna i Afrika vars foster dör av undernäring. Det är ju mammans "fel", fast det verkligen inte är hennes fel. Men de tredje världen-mammor som ger barnen bröstmjölksersättning blandat med förorenat vatten (frivilligt och istället för bröstmjölk) så barnen dör av diarré, är ju också skyldiga till barnens död. Men de vet inte om att det de gör är farligt. Och om de verkligen med all säkerhet visste det skulle de säkert inte göra så.

Det är inte lätt, det här, men jag tycker ändå det är fel att vissa barn ska räknas som mordoffer medan andra hamnar i "mänskligt avfall".

Och visst finns den ologiska situationen att vissa fosters död räknas som mord och andra fosters död räknas som medicinskt ingrepp. Jag tycker mord är mord, även på foster, men det är helt klart att det finns en hel del gråzoner där lagen inte kan tillämpas i 100% av fallen. Men det är därför ett civiliserat samhälle fortsätter att försöka förbättra för sina medborgare.