Skillnad för män och kvinnor

Härom dagen läste jag en veckohändelserapport på Facebook från polisen i mitt lokalområde. Det var en del ganska allvarliga händelser och en kvinna som hade blivit utsatt för en helnaken blottare. Någon kommenterade att det är lite konstigt att prata om mord och misshandel i samma stund som en naken karl. Personen tyckte att om man ser en naken person så kan man ju bara låta bli att titta.

Personen som sa detta var kanske förstår en man. En kvinna kommenterade att han inte förstår allvaret. För en kvinna är inte en naken man nåt man kan titta bort från, det är en potentiell våldtäktsmän som man måste akta sig för. Kanske förstår inte ens män skillnaden. De reagerar inte på situationen med rädsla och måste få förklarat för sig att rädslan är något kvinnor måste reagera med i situationer som män kan tycka är ofarliga.

En annan grej. Vi pratade hemma om en händelse som inträffade när Mikael var i tvättstugan i sitt bostadsområde. Det började regna och två barn i 6-årsåldern sökte skydd därinne. De sa hej och frågade om maskinerna och Mikael förklarade. Tydligen var hans varma kläder en frestande tanke för pojken ville också torka sin blöta t-shirt i torktumlaren. Genast ville flickan också det och höll precis på att ta av sig tröjan när Mikael började ropa efter barnens mormor, som skulle finnas i området. Två små barn utan tröja i ett rum med en främmande medelålders man var en "farlig" situation för Mikael, men jag hade inte reagerat så om det var jag. För mig uppstår inga tvetydiga situationer om små barn klär av sig i min närhet. På samma vis uppstår ingen situation om en man ser en person naken, men om en kvinna gör det är det en varningssignal.

Båda de här händelserna visar på att det finns olika förväntningar på män och kvinnor i samhället. Liknande situationer kan betyda helt olika saker. Jag vet inte hur pass allmängiltiga de är respektive hur mycket de hör ihop med vår kultur. Men jag kom inte på förrän långt in i tvättstugehistorien att det kunde sluta med en obehaglig situation för Mikael. Kanske är det likadant för män som inte förstår hur vuxen nakenhet kan hota en kvinna. Det är ju skillnad på att anklagas för något obehagligt eller att bli utsatt för något, men poängen är att det finns situationer som både män och kvinnor har lärt sig är farliga, fast de är helt harmlösa för det andra könet.

Jag läste också om en kvinna som förut hade varit man. Hon sa att hon nu blev "raggad på" av personer som inte var intresserade av vem hon var som person utan bara för att hon var en kvinna med snopp. Jag säger inte att jag vet nåt om hur svårt det är att vara transperson, men att män är intresserade bara av ens kroppsdelar och inte ens personlighet är ju nåt som vi kvinnor tvingats vänja oss vid. Kanske var transpersonen inte van vid det bemötandet från sitt liv som man. Men alla kvinnor har varit med om det. Man vill bli uppskattad för hur man ser ut men älskad för den man är. Och verkligen inte bara ses som vandrande kroppsdelar.

Blev påmind också om hur det var när kunskapen om MS var i sin linda. Först trodde man att sjukdomen uteslutande drabbade män, fast vi nu vet att den är vanligare hos kvinnor. Men när män kom till doktorn med vissa symptom blev de tagna på allvar och ordentligt utredda för fysiska sjukdomar, medan när kvinnor kom med samma symptom blev de avfärdade. Ett exempel från medicinhistorien som också belyser faran med att vi behandlar folk enligt vissa stereotyper.

Jag är glad att vara kvinna. Inte för att jag tycker att män inte ska vara nöjda över vilka de är. Man är ju som man är. Olika är inte dåligt. Vive la différence!

Men jag säger bara att jag blir mycket bättre behandlad hos läkaren om jag har Mikael med mig.

Inga kommentarer: